Hooggevoelig in een andere tijd - Het levensverhaal van een HSP-er

Guus Norden

Category: Biographies

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Guus opent het boek met het sterfbed van zijn moeder en de warmte die hij voor haar voelt, waarmee hij meteen de toon zet voor het verhaal. Door zijn levensverhaal te combineren met onbeantwoorde brieven aan zijn moeder creëert hij een bijzonder verhaal dat fijn wegleest. Daarnaast behandelt hij op mooie wijze zijn hooggevoeligheid en laat hij er ook de zonnige kant van zien. Deze liefde laat hij doorschijnen naar zijn lichaam, waardoor eenieder die eveneens hoogsensitief is deze genegenheid over kan nemen. Doordat hij zijn biografie op bepaalde momenten heeft geromantiseerd zorgt hij ervoor dat het verhaal nog emotioneler wordt.

From the book

Ik hou van jou. De woorden blijven onuitgesproken op mijn lippen liggen. Woorden die we in ons leven nooit naar elkaar toe uitspraken en toch hebben we onbetwistbaar van elkaar gehouden. Het is weinig zinvol ze nu uit te spreken, maak ik me met schaamte wijs. Evengoed ben ik blij dat deze woorden stiekem en stil tussen ons in liggen: ik hou van jou, mam.
Mijn innemende gedachte wordt verstoord door een klop op de deur. De nachtverpleegkundige komt de kamer binnen. Ze loopt naar de andere kant van het bed. Ze kijkt naar jou, dan naar mij en zegt: ‘Het zal niet lang meer duren, haar ademhaling zit heel hoog.’ Kalm accepteer ik wat me te wachten staat. ‘Vind je het goed, dat ik erbij blijf zitten?’ Ik knik van ja.
Het afscheid nadert. Ik ben er niet bang meer voor. Het stelt me gerust dat de verpleegkundige bij ons blijft. In mij groeit het verlangen dat je snel uit dit uitzichtloze leven wordt verlost. Ik geef me over aan wat gaat gebeuren. Berustend kijk ik naar je genadige gezicht dat mij laat weten dat we jouw tranen achter ons mogen laten. De vele tranen van het laatste jaar waar jij alleen van zou kunnen weten, waar ze vandaan kwamen. Tranen die je voor jezelf hield. Jij kon al een tijd niet meer met ons praten. Je kende ons niet meer en niemand kon jou nog bereiken. Machteloos keken wij, kinderen en kleinkinderen toe en wisten geen raad met je betraande ogen. Uitzichtloos keek je voor je uit zonder contact te maken.
Nog even mam, zo meteen word je bevrijd. Dit stelt me gerust. Het is goed zo. Jouw leven kende de laatste jaren geen kwaliteit meer. Vrede daalt in me neer. Zwijgend zitten we naast je bed, onze ogen op jou gericht. In de aanwezige stilte voel ik me als nooit eerder één met jou, mijn moeder. Nog even en de dag breekt aan. Ik blijf naar je kijken.

... Ineens openen je oogleden zich. Je kijkt met glanzende ogen en met een zachte glimlach naar boven. Heel even. Dan sluit je jouw ogen en daarmee ook jouw leven hier. Diep en liefdevol komt je stralende afscheid bij me binnen.
Het verdriet van mijn hart glimlacht.

Kom jij ook naar de boekpresentatie?
Op zaterdag 25 mei om 11.00 uur in de Bibliotheek Theek 5 te Dongen, welke genomineerd is voor de beste bieb van Nederland, zal er een boekpresentatie plaatsvinden. Bij de presentatie zal een verslaggeefster van het Weekblad Dongen aanwezig zijn.

About the author

Guus Norden (1947) ontdekte op oudere leeftijd dat hij hooggevoelig is. Hij kwam in een identiteitscrisis terecht en ging op zoek naar zichzelf. Zijn ontdekkingstocht liep door diepe dalen en over hoge toppen. Depressieve en momenten om te koesteren wisselden elkaar af. In zijn levensverhaal schreef hij het verleden van zich af en de toekomst naar hem toe.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Hooggevoelig in een andere tijd - Het levensverhaal van een HSP-er

Author:

Guus Norden

Category:

Biographies

Number of pages:

206

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

03-05-2019

ISBN:

978-94-638-9251-3 / 9789463892513

Price:

€ 21,50

Language

Dutch