Gewoon Catja van A tot Z - Toen de melkboer nog aan de deur kwam

Catja Thomas

Category: Biographies
  • (1)

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Als u Catja, van kleins af aan, wilt leren kennen zult u terug moeten naar de vorige eeuw. Meer dan zeventig jaar geleden, toen het leven veel simpeler was. Toen er nog op straat werd gespeeld zonder geparkeerde auto’s. Toen de handelaren hun waar aan de deur afleverden.

Catja was avontuurlijk en nieuwsgierig naar alles, soms tot wanhoop van haar ouders. Ze nam risico’s zonder zich bewust te zijn van de consequenties.

From the book

Catja. Mijn hele leven ken ik haar al, maar toen ze nog erg jong was, was dat toch meer door de verhalen die ik hoorde.
Ze werd geboren ruim een jaar voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze kon niet wachten om het avontuur van het leven aan te gaan, en dat was al te merken bij haar geboorte. Haar moeder vertelde mij: “Floep, en ze was er.”
Ze was het vierde meisje in het gezin dat in Alphen aan den Rijn woonde.
Haar moeder had vijf jaar tussen hoop en vrees geleefd en was bang dat ze helemaal niet zwanger zou/kon worden. In die jaren ‘bakerde’ ze en hielp andere vrouwen die net een baby hadden gekregen. Dat zal af en toe best pijnlijk zijn geweest. Ik bedoel voor haar moeder.
Maar in maart 1932 werden ze dan toch echt ouders. Een meisje.
Anderhalf jaar later kwam het tweede meisje en tweeëneenhalf jaar daarna kwam nummer drie. En toen kwam in december 1938 dus Catja.
De meeste familie van haar ouders woonde in Haarlem, en als ze naar Catja vroegen was de vraag: “Hoe is het met het Chinese poppetje?”
Haar huid was namelijk net marmer en je kon de blauwe aderen er hier en daar doorheen zien. Maar zo klein en fragiel ze er ook uitzag, het was een taaie. Nog steeds trouwens.
Ze was ongeveer een jaar oud toen het gezin naar Haarlem verhuisde. Daar werden ze gesteund door bijna de hele familie.
Haar vader had maagproblemen, maar dat ging gelukkig toen de goede kant op. Ze woonden er nog niet zo lang toen de oorlog uitbrak.
In september 1940 kwam er weer een baby en dit keer was het een jongen. Catja en haar broertje werden altijd als ‘de kleintjes’ aangeduid, zelfs toen ze al bijna volwassen waren.
Gelukkig heeft Catja weinig tot geen herinneringen aan de oorlogsjaren. Ruim zes jaar was ze toen Nederland werd bevrijd, en soms weet ze ook niet of ze zich dingen herinnert of dat ze haar zijn verteld.

About the author

Sinds 2011 woont Catja in het Zuiden van Nederland na vele omzwervingen in de wereld maar ook verhuizingen in Nederland. Schrijven is altijd een hobby van haar geweest, zelfs al op de basisschool. Ook haar vader en grootvader deden dit heel graag. Ze heeft nog een schrift in haar bezit van haar grootvader met gedichten en voordrachten die hij geschreven heeft in de 19e eeuw. Hij overleed in 1914.

Catja heeft een boekje met verhaaltjes en gedichten en speelt graag met de Nederlandse taal. Hiermee verzorgt ze soms middagen voor verenigingen.

Reviews

2019-05-16 15:06:22 | By: Gerda Dechamps | Rating:
Het is leuk om de info te lezen. Het is inderdaad zo, dat je soms niet meer weet of je het van jezelf nog herkent of dat het je is verteld.
Ik ken Catja, maar nu zal ik een andere kant van haar lezen.
Ik ben benieuwd!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Gewoon Catja van A tot Z - Toen de melkboer nog aan de deur kwam

Author:

Catja Thomas

Category:

Biographies

Number of pages:

102

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

12-04-2019

ISBN:

978-94-638-9181-3 / 9789463891813

Price:

€ 18,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)