Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

In het labyrint van Mozes
Nieuwe omgang met de Tora

Auteur

Harmen Jansen

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De Tora kan nog uitstekend mee. De Vijf Boeken van Mozes worden weer inspirerend als de literaire structuur serieus genomen wordt. Die vormt een verborgen code. Bij toepassing ervan opent zich een drieledige instructie voor spiritueel leven die niet aan tijd, plaats of volk gebonden is. Het onderwijs voor ‘mensen van de Weg’ over hun 'geestelijke reis’ en over hun discipline krijgt extra glans door dat te verbinden met inzichten uit de christelijke traditie, uit levenskunst en psychologie. Deze herlezing van de Tora werpt vervolgens verrassend licht op de boodschap van Jezus en Paulus. Aan het slot wordt er geluisterd naar kritische vragen van Palestijnse christenen over de actuele betekenis van de Tora voor joden en christenen. En er worden richtingwijzers ontdekt voor kerkvernieuwing.

Over de auteur

Harmen Jansen (1957) is theoloog. Als predikant van de Protestantse Kerk in Nederland is hij werkzaam in Winsum (Gr). Zijn publicaties bewegen zich op het terrein van bijbelse en systematische theologie, spiritualiteit en kerkgeschiedenis. In 2002 is hij gepromoveerd aan de RU Utrecht.

Productinformatie

ISBN
9789463893374 / 978-94-638-9337-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
31-05-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
268
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Hoe kan de Tora als tekst nu in de 21e eeuw nog religieus betekenisvol zijn als de 613 ge- en verboden als cultureel beschermingssysteem grotendeels zijn achterhaald, als we voor rampen, ziektes en aardbevingen niet-religieuze verklaringen hanteren en als we het boek der natuur – ook onze eigen psyche – met moderne natuur- en menswetenschappen zoveel beter zijn gaan lezen? Van Schaik en Michel waarderen de functie van religie als ‘sociale lijm.’ Maar voor een religieuze functie van oude geschriften hebben je experts nodig en in de ogen van Van Schaik en Michel is het tijdperk van de experts, de schriftgeleerden, eigenlijk ook voorbij. Spiritueel-religieuze inspiratie zal de moderne zoekende ziel eerder uit andere geschriften bijeen sprokkelen dan uit de oude Bijbel, en indien wel, dan eerder in de Psalmen dan in de Tora. Zo doet de Tora toch niet echt meer mee bij de potentieel nog relevante inspiratiebronnen voor religie en spiritualiteit.
Het gaat om het deel van de Bijbel dat in het jodendom nu al meer dan tweeduizend jaar het vaste voorleesboek is in de wekelijkse synagogedienst en dat ook helemaal vooraan staat in de Bijbel van de christenen. Kan de Tora ook nog functioneren in een tijd en in een context die we misschien kunnen typeren als een zoektocht naar een ‘light’ versie van religie: een meer lichte, maar ook verlichte vorm van religie, ontdaan van ballast uit tijden van verzuild of fundamentalistisch christendom, niet meer per se binnen één kerk of één traditie beleden, maar wel spiritueel doorleefd in praktijk gebracht? Er is een belangrijke reden om hierop bevestigend te antwoorden. En die is gelegen in de literaire structuur van de Tora. ‘Mozes’ reikt zelf een bijzondere leesbril aan, die als zodanig nog te weinig beproefd is, maar die in deze tijd belangrijke diensten zou kunnen bewijzen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek