Costa Tabacco - Flash-back op een turbulent leven

Cecilia Vansteenhuyse

Category: Biographies

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Terwijl haar huwelijk een zware crisis doormaakt, werkt de schrijfster op het tabaksveld bij vrienden, en overloopt ze in gedachten haar leven.
Ze werd geboren te Wervik, bekend centrum van tabaksteelt, en groeide op in de tijdsgeest van de jaren vijftig, in de warme gezelligheid van een groot gezin waar plezier maken aan de orde was. Tot een drama het gezin trof.
De schrijfster doorloopt de opeenvolgende fases van het werk in de tabaksteelt en ondertussen onthult ze gaandeweg hoe haar huwelijk zo ongelukkig is geworden.

From the book

"De grond lijkt ieder jaar wat lager te liggen! Pfff."
Ik richt mij op en kijk in het gezicht van Martha, de oude boerin.
"Ja, daar heb je gelijk in, ik vroeg me al af waarom je die tabak zo laag plant!" antwoord ik.
De gezichten van de andere plukkers komen te voorschijn boven de planten: Daniel, Martine, Johan die altijd wat achter is ten opzichte van ons, en uiterst rechts Marc en Carine. De laatste twee zijn leden van een grote familie die jarenlang in de tabak kwam werken bij boer Daniël. Misschien was Carine wel de baby in de kinderwagen die meegezeuld werd naar het tabaksveld, die ik mij herinner van toen ik nog heel klein was.
Iedereen strekt zijn rug, sommigen vegen het zweet van hun voorhoofd. Ik trek mijn sjaal wat strakker, die moet mijn lange haar dat in een paardenstaart samengebonden is, beschermen tegen het plakkerige van de tabaksbladeren.
We zitten in de eerste pluk: de onderste bladeren moeten afgeplukt worden, anders gaan die verloren omdat ze geel worden en tenslotte af vallen.
Af en toe hebben we een rustpauze nodig, niet omdat het werk zo zwaar is, maar om onze rug wat te ontlasten, dat gebukt lopen onder de planten maakt het werk lastig. Soms kruip ik op mijn knieën, dat vind ik minder lastig. Daarvoor heb ik speciaal knielappen gemaakt uit een oude lederen handtas.
Ieder neemt twee rijen voor zijn rekening, kraakt de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af, en legt de pakketjes links of rechts naargelang je plaats in de rij. Ik werk meestal samen met Martine, de jonge boerin en mijn vriendin, omdat zij linkshandig is en ik hoofdzakelijk rechts neerleg, hoewel ik even goed links kan werken.

About the author

Na een druk leven als helpster van een zelfstandige heeft de schrijfster pas op pensioenleeftijd de pen ter hand genomen.
Haar eerste boek “En ze kwamen terug” was een volledig fictief verhaal.
Met haar tweede boek opent zij een venster op haar eigen leven.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Costa Tabacco - Flash-back op een turbulent leven

Author:

Cecilia Vansteenhuyse

Category:

Biographies

Number of pages:

200

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

28-06-2019

ISBN:

978-94-638-9446-3 / 9789463894463

Price:

€ 21,50

Language

Dutch