Vaar wel - een zeemansleven tijdens de pakketvaart

Bert Botzen

Category: Biographies

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wat beweegt een Achterhoekse jongen om te gaan varen? Bert Botzen verhaalt in zijn autobiografische reisroman hoe hij, gedreven door zijn ontdekkingsdrift, zich ontwikkelde van schuchtere schooljongen tot ervaren zeeman. En dat bij een onalledaagse rederij onder onalledaagse omstandigheden. Hij deelt zijn belevingen, de mooie kanten maar ook de schaduwzijden. Wat speelt zich af in de duistere krochten van exotische havensteden? Ontboezemingen over verleidingen, valkuilen en vermeende liefdes. Dat alles tegen de achtergrond van de roerige jaren zestig, de koude oorlog en de geboorte van de ruimtevaart. En dan de opkomst van die andere vaart: het scheepscontainervervoer. Was het een zegen of een vloek voor de Hollandse zeeman? Een boeiende roman!

From the book

Vragen blijven door mijn hoofd spoken. Wij Hollanders mogen dan wel met de Chinese bemanning op een en hetzelfde schip varen, maar wat weten wij eigenlijk van hen? Die nacht kan ik het niet laten. Om half vier daal ik af naar het benedendek. Schijnbaar achteloos loop ik de tochtige dienstgang in en kuier langs de verblijven van de bemanning. Ondanks het nachtelijk uur komen schelle klanken van Chinese muziek en de geur van oosters eten me tegemoet. Sommigen zitten in de deuropening van hun hut en roken op hun gemak een strootje, knikken me even toe, hun gezichten ondoorgrondelijk. Anderen liggen in hemd en korte broek op hun kooi. Verderop in hun messroom hoor ik stemmen. Er hangt een blauwe walm en het ruikt er naar drank. Met verbazing zie ik wat er zich afspeelt. Ik herken de anders zo beheerste Chinezen niet meer. Opgewonden schreeuwend spelen ze mahjong. Hun gebaren zijn fel, hun gezichten rood aangelopen. Het gaat om geld, veel geld. Stapels dollarbiljetten liggen op tafel, duizenden dollars moeten het zijn. Mijn maandgage à raison van honderdnegenentachtig Hollandse guldens is toch van een iets andere orde. Ik hoef me niet af te vragen waar hun dollars vandaan komen. Het dringt nu pas goed tot me door wat de Chinezen werkelijk drijft om op onze schepen te varen.
Stilletjes draai ik me om en loop kalm terug: de gang door, de trap op en mijn hut in. Ik weet genoeg.

About the author

Bert Botzen, geboren in 1943, groeide op in ‘s-Heerenberg. In hem groeide ook iets: het verlangen naar zee te gaan en buiten het kleine grensplaatsje in de Achterhoek de wijde wereld te ontdekken. Ondanks de weerstand die dat bij zijn ouders opriep, zette hij door en ging naar zee. Nu, jaren later, blikt hij met veel plezier terug op zijn jonge jaren als koopvaardij-officier/ scheepswerktuigkundige en heeft hij een avontuurlijke reisroman geschreven gebaseerd op zijn zeemansleven. Graag wil hij zijn ervaringen delen en de lezer meenemen naar een voor velen onbekende wereld.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Vaar wel - een zeemansleven tijdens de pakketvaart

Author:

Bert Botzen

Category:

Biographies

Number of pages:

214

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

19-07-2019

ISBN:

978-94-6389-471-5 / 9789463894715

Price:

€ 20,99

Language

Dutch