Ontluistering van een religie - Een reis door het levend verleden van de illusies

Clemens Schuurman

Category: Religion

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het boek leest als een reis door het christendom en laat aan de hand van vele historische feiten zien hoe het ontstond en zich van een religie van ‘zachte waarden’ (barmhartigheid, altruïsme) ontwikkelde tot een religie van machtsmisbruik, agressie, leugens en bedrog, die haar identiteit voor 95% heeft geplagieerd uit de heidense religies uit de oudheid. De basiselementen van de geloofskennis (God, Jezus, Oude en Nieuwe Testament, kerken, sacramenten en dogma’s), die de geloofsbeleving inhoud geven, hebben bovendien een fundament van fictie en fantasie. Terwijl gelovigen toch steun, troost, hulp, vrede en inzicht ontlenen aan Jezus Christus en God. Wat maakt dat deze religie dan toch de grootste op aarde is geworden? Wat als je hier niet in gelooft?

From the book

Dit essay is het resultaat van mijn studie van het christendom in de afgelopen zeven jaar. De reden waarom ik daarmee startte was, dat ik tijdens mijn opvoeding en middelbareschooltijd op de vele vragen die ik over deze religie had antwoorden van mijn opvoeders kreeg die niet overeenkwamen met mijn logische verstand.
In mijn middelbareschooltijd zat ik op het kleinseminarie in Vught. Hier vormde zich, hoe gek het ook moge klinken, geleidelijk aan mijn besluit me meer en meer kritisch in het geloof, specifiek het christendom, te verdiepen, met de priesteropleiding te stoppen en het christelijk geloof uiteindelijk vaarwel te zeggen.
Een katalyserende factor om mijn studie te starten vormden de laatste levensjaren van mijn vader, waarin ik de wrede kant van het rooms-katholieke geloof van nabij meemaakte. Mijn vader was zijn hele leven een zeer godvruchtig en godvrezend man. Op het moment dat hij een TIA kreeg overmeesterde hem een grote angst, namelijk dat hij na zijn dood door God gestraft zou worden met eeuwige ver-doemenis in de hel, omdat hij als vader er niet in was geslaagd om zijn kinderen tot praktiserende katholieke gelovigen op te voeden. Zijn angst bezorgde hem zo’n surplus aan stress dat hij ten gevolge daarvan een kankergezwel ontwikkelde en daaraan overleed.
Ik heb deze studie ervaren als een ontdekkingstocht door de geschiedenis van het christendom, een reis die tot veel interessante bevindingen maar ook tot verbijsterende, ontluisterende conclusies leidde.

About the author

Clemens Schuurman (1947) woont in IJsselstein. Opgevoed in een zeer rooms-katholiek gezin, volgde hij in zijn middelbare schoolperiode een seminarieopleiding om priester te worden, maar de sfeer daar, die hij ervaarde als niet-christelijk en niet beantwoorde vragen op geloofsgebied maakten dat hij niet verder ging en koos voor een psychologie/psychotherapieopleiding. Pas bij het naderen van de pensioenleeftijd kreeg hij voldoende tijd om zich kritisch verder in het christendom te verdiepen en antwoorden te vinden op de vele vragen. Deze verdieping voelde als een ontdekkingstocht door de geschiedenis van het christendom, een reis die tot veel interessante bevindingen maar ook tot verbijsterende, ontluisterende conclusies leidde.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Ontluistering van een religie - Een reis door het levend verleden van de illusies

Author:

Clemens Schuurman

Category:

Religion

Number of pages:

126

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

29-11-2019

ISBN:

978-94-638-9801-0 / 9789463898010

Price:

€ 18,50

Language

Dutch