Cover voorkant
De liturgie bij Johannes Oecolampadius, reformator te Bazel
De liturgie bij Johannes Oecolampadius, reformator te Bazel

De liturgie bij Johannes Oecolampadius, reformator te Bazel

dr. T. Brienen

Category: Religion

€ 18,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Over de liturgie bij verschillende reformatoren zijn al studies verschenen, over die bij Oecolampadius nog niet. Toch is zijn liturgisch werk van intens belang. Hij trekt de lijn van de laat-middeleeuwse Pronaus door. Zijn invloed gaat over Judae, Zwingli en Farel naar Petrus Datheen en zo naar de Nederlanden. Wij zitten in de Nederlandse kerken, wat de structuur van de liturgie betreft, dus meer op de lijn van Oecolampadius, Bazel, dan die van Calvijn, Genève!

Dit boek is verschenen onder het samenwerkingsimprint bc∙bs 
van Boekencentrum Uitgevers en uitgeverij Boekscout.From the book

De lijn van de Bazel-Zürich-Genève d.i. de Pronaus-liturgie of de lijn van Surgant – Oecolampadius – Judae – Zwingli – Farel loopt door via de Nederlandse vluchtelingengemeente te Frankenthal in de Paltz én het werk van ds. Petrus Dathenus, naar de Reformatorische kerken in de Nederlanden, later nog versterkt door de invloeden van rationalisme en piëtisme, waarin zowel de concentratie op het Woord als de ingeslopen avondmaalsmijding te constateren zijn. H. Jonker stelt dan ook terecht , dat we in Nederland 'liturgisch niet de Calvijnse, maar – via Farel – de zwingliaanse weg' dat is: de Pronaus-weg zijn opgegaan . En ik heb zelf na brede studie over de liturgie bij Calvijn moeten concluderen, dat de invloed van Calvijn zich wel 'duidelijk heeft laten gelden op het gebied van de liederen, de formulieren en gebeden' van de liturgie, maar 'Wat de orden van dienst betreft zijn de kerken in ons land echter al meer in het spoor van Zwingli en Zürich gegaan, dat is in het spoor van de laat-middeleeuwse pronausliturgie, met een sterke scheiding van Woorddienst en sacramentsdienst, van kansel en tafel'.

About the author

Dr. T. Brienen is emerituspredikant van Amsterdam Nieuw-West. Hij woont nu in Hoogeveen en heeft als prediker. liturg, pastor en catecheet in een zevental gemeenten gewerkt. Ook gaf hij zeventien jaren colleges Liturgiek en Catechetiek aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn. Van zijn hand verschenen studies over de liturgie o.a. ‘De liturgie bij Johannes Calvijn - zijn publicaties en zijn visies’, 1987

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De liturgie bij Johannes Oecolampadius, reformator te Bazel

Author:

dr. T. Brienen

Category:

Religion

Number of pages:

92

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

12-07-2019

ISBN:

978-94-638-9450-0 / 9789463894500

Price:

€ 18,50

Language

Dutch