Afscheid van Brasil - Nederlanders en Brazilianen: ontmoeting en mislukking 1624-1669

Dr Leendert J. Joosse

Category: (Local) History

€ 24,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In het noordoostelijk kustgebied van Brazilië wapperde zo'n vierhonderd jaar geleden een tijdlang de prinsenvlag. Nederlanders en jonge Brazilianen bouwden er met horten en stoten van 1624 tot 1669 een vrije, plurale samenleving op. Deze kreeg grootse allure onder Johan Maurits van Nassau, maar boette steeds meer aan kracht in onder zijn Groningse opvolger Wolter Schonenborch. Particulieren profiteerden aanzienlijk veel meer van de suikerproductie, van hardhout en tabak dan de West-Indische Compagnie. Dit boek verhaalt de opbouw en neergang van de Braziliaans-Nederlandse samenleving en traceert de factoren en de tegenkrachten die uitliepen op een definitief Nederlands afscheid van Brasil in 1669 ten koste van duizenden mensenlevens.

From the book

Desertie nam in 1649 toe. Het werd naar zeggen van de jonge Peter Hansen en de Hoge Raad in de hand gewerkt door schaarste en slechte betaling vanuit de Nederlanden. Al op 22 mei 1646 had hijzelf ervaren, hoe er negen weken lang op rantsoen moest worden geleefd. Het menu bestond uit anderhalf pond stokvis, een pond witte meel en een halve pint, een derde liter, boomolie. Ook moest men zich een tijd behelpen met “zeepeterselie”, grassen, veldkruid en vlees van paarden, honden, katten en ratten als “unse beste “Speise”. Het bracht velen tot wanhoop en vluchtgedrag. Maar in Paraíba en Rio Grande heerste minder gebrek. Vaak verzamelde hij cashewnoten om er wijn van te maken. Hij zag het veelvuldig genuttigd. Vijf jaar later schreef Peter Hansen vóór zijn vertrek, dat hij nooit eerder Tapuya en Tupi had zien huilen. Overvloedig stroomden hun tranen; ook bij de jonge Tapuya-koning Canande Commandurra, die aan boord van het schip was geklommen. Zij wensten hun binding aan de Nederlanders niet te verbreken. Dit verwoordde Paraupaba sr in een afspraak voor latere ontmoetingen. Nederlandse schepen zouden vóór de kust tweemaal achtereen een kanonschot afvuren, twee keer de prinsenvlag hijsen en strijken om daarna de vlag te laten wapperen. Dit zou het signaal van verbondenheid zijn en teken voor de scheepslieden dat ze veilig konden landen. En wel met de bedoeling om als Nederlanders en Brazilianen samen de strijd voort te zetten voor een vrij Brasil met een diversiteit aan bevolkingsgroepen.

About the author

Leendert J. Joosse (1944) verdiepte zich als predikant in het leven van mensen en volken van diverse gemeenten in Nederland en West-Australië. Onder meer hield hij zich bezig met de problemen van jonge aborigines. In Groningen promoveerde hij onder kerkhistoricus F.R.J. Knetsch en M.R. Spindler te Bordeaux op de evangelie-verbreiding in Oost- en West-Indië. Een bezoek aan het historisch instituut te Recife versterkte zijn interesse in de vroeg-moderne relatie met Brazilianen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Afscheid van Brasil - Nederlanders en Brazilianen: ontmoeting en mislukking 1624-1669

Author:

Dr Leendert J. Joosse

Category:

(Local) History

Number of pages:

380

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

21-06-2019

ISBN:

978-94-6389-378-7 / 9789463893787

Price:

€ 24,50

Language

Dutch