Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Waar geschiedenis werd geschreven
Op zoek naar ’s Neerlands muzikale erfgoed

Auteur

Peter van Overbeek

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Kruistocht op de vierkante meter naar de plekken waar de meest succesvolle Nederlandse muziekstukken op zijn gebaseerd & geïnspireerd, dan wel geschreven. Welke geografische weg hebben de voortrekkers van een muziekgenre als de blues, levenslied, reggae, dance, pop, soul en jazz afgelegd in Nederland? En waar eindigden deze? Over welk stukje Nederland zingen deze songwriters nu eigenlijk? Of wat voor vreselijk einde maakten enkele internationale iconen uit de (pop)muziek net aan de andere kant van onze landsgrenzen mee? ‘Waar geschiedenis werd geschreven’ neemt de lezer mee naar de locaties in het polderland en net even daarbuiten, waar ‘vergeten’ muzikale grootheden hun laatste rustplaats vonden, bij leven een spoor aan stille getuigen hebben achtergelaten of waaraan we als achterblijvers herinnering aan hebben geschonken. Over de fietsroute van Skik. De boerderij van Cuby + Blizzards. Het huurhuis van Johan. Het trieste einde van Hithouse, Bob Marley en Milli Vanilli. En de Oude Maasweg van The Amazing Stroopwafels.

Over de auteur

Peter van Overbeek (1974) is toerist in eigen land. Op zoek naar alternatieve, minder voor de hand liggende bezienswaardigheden binnen de landsgrenzen of net daarbuiten. Ditmaal op jacht naar achterliggende inspiratie over muziek en de geografische roots of rustplaats van de artiest. Eerder verschenen van de auteur onder andere ‘Achter het klaphek’ en ‘Post mortem’.

Productinformatie

ISBN
9789463894708 / 978-94-638-9470-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-07-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
248
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Dan wordt er gedacht aan de opnamestudio van Pi Veriss, pseudoniem van Piet Visser (1916 – 1998), bekend als schrijver van het lied ‘Geef mij maar Amsterdam’. Hij heeft een studio, meer een schuur, in het Utrechtse Baambrugge. De ruimte is oorspronkelijk een kippenhok, daarna een lampenfabriek en uiteindelijk de studio van Piet. Niet meer dan een lullig schuurtje, verstopt achter een boerderij.
Visser vindt het prachtig dat de levende legendes zijn studio willen gebruiken en een en ander wordt op touw gezet. Het personeel van The Beach Boys haalt de hele studio uit de Verenigde Staten naar Baambrugge en bouwt het hele spul in de schuur op. De opbouw duurt ongeveer twee maanden. En de technici laten zich niet van gedachte brengen door de nabij grazende, loeiende koeien en voorbij razende treinen. Het gaat zover dat de vloer wordt verhoogd om alle losliggende draden uit het zicht te houden en er zand uit Malibu wordt gehaald om de ‘vibe’ een stimulans te geven. De bandleden worden in de omgeving aan woonruimte geholpen. En zo zit een deel in Amsterdam, Heemstede en Bloemendaal. Een ander deel aan de andere kant van Baambrugge: Hilversum, Laren, Vreeland. Brian Wilson is er ook bij, maar probeert zoveel mogelijk in de Verenigde Staten te blijven. Het opnameproces duurt in Nederland ongeveer drie maanden en in augustus 1972 is het klaar. Het hele circus vertrekt weer en de rekening is opgelopen tot pakweg een half miljoen dollar, uitgegeven aan transport, huisvesting, dikke huurauto’s etc.
Het resultaat is het album ‘Holland’.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek