Doorgaand of doodlopend?

Hans Huijboom

Category: Travel

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hoe weerstaat een bobsleekampioene, die als eerste vrouw de Noordpool wil bereiken, ijsberen en sneeuwstormen?
Waarom ploetert een jonge fotograaf uit Beijing door woestijnen­ en berggebieden, tot in Tibet toe?
Wat voor relatieproblemen krijgt een pas getrouwd stel dat de droom van een doorsteek per kameel en te voet door de Sahara probeert te verwezenlijken? En welke moeilijkheden moet een ander paar overwinnen dat Chili van noord naar zuid doorkruist? Lukt het een bijna gepensioneerde huisarts met paard en hond van Zuid-Spanje naar Noord-Noorwegen te lopen? Een achttal verhalen over niet-alledaagse voetreizen, in hun historische context, met hilarische anekdotes.

From the book

het beest


De volgende dag is het doodstil op de weg. Tot aan Pradelles komt Stevenson alleen een paar postbodes tegen. In vier uur legt hij zestien kilometer af. Dank aan de prikstok! Af en toe ziet hij bloed op het achterwerk van Modestine. Pradelles ligt hoog boven de rivier de Allier, die Stevenson eerst over moet. Het begint te regenen. In Langogne, op de brug over de rivier, spreekt een meisje hem op een hooghartige toon aan: ‘D’ou’st-ce-que vous venez?‘ Stevenson schiet in de lach. Zij is beledigd. Stevensons houding ten opzichte van de bevolking is wel getypeerd als neerbuigend. Daar staat tegenover dat hij zelf als rare stadse snoeshaan wordt benaderd. 


Hij ziet vanaf die hoge brug het bergachtige gebied van de Gevaudan. Op het moment dat Stevenson er naar kijkt, is het ontbost uit angst voor wolven. In deze streek ging, vermeldt Holmes, het verhaal rond van het Beest, de ‘Napoleon Bonaparte der Wolven’. In de jaren zestig van de achttiende eeuw waren kleine kinderen die schapen hoedden en vrouwen die naar de markt gingen, aangevallen en gedood. De slachtoffers zouden geen bloed meer hebben gehad. Een wolf, ja zelfs een vampier, werd in de volksmond verantwoordelijk gehouden. Men ging spreken van ‘het Beest’. Een herder wist in 1765 een enorme wolf (65 kilo!) te doden, maar dat gaf maar even opluchting. De aanvallen gingen door, twee jongens werden gevonden, in stukken gescheurd. Twee jaar later werd houthakker Jean Castel die op jacht was naar het Beest aangevallen door een wolf. Hij wist hem met een musketkogel te vellen. Het bleek een gewone wolf. Castel werd een held en de aanvallen hielden op. Toch zat de angst er nog goed in, toen Stevenson ruim honderd jaar later door dit gebied trok.

About the author

Hans Huijboom is historicus. Hij woont in Amsterdam en was tot 2010 werkzaam als geschiedenisdocent aan het Alkwin Kollege in Uithoorn. Op dit moment geeft hij Nederlands aan anderstaligen. In 1984 was hij co-auteur van de wandelgids Te Voet Amsterdam uit. Daarna heeft hij een aantal artikelen geschreven over wandelen en geschiedenis. Van zijn hand verschenen eerder de bundels Lichtvoetig & Loodzwaar en Bloed, Zweet & Paden met verhalen over bijzondere voettochten in heden en verleden.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Doorgaand of doodlopend?

Author:

Hans Huijboom

Category:

Travel

Number of pages:

290

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

08-05-2019

ISBN:

978-94-6389-260-5 / 9789463892605

Price:

€ 22,50

Language

Dutch