Zo ver zo voet - Twaalf makkelijke en moeizame wandelingen van Nescio en Aafjes, Bril, Davidson, Ollivier (Zijderoute) e.a.

Hans Huijboom

Category: (Local) History

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hoe verloopt de laatste etappe van het grote project van de Franse journalist Bernard Ollivier, het nalopen van de aloude Zijderoute? Wat brengt Robyn Davidson ertoe met drie kamelen en een hond te voet door de Australische woestijn te trekken? Maar ook: waar zwierf Bertus Aafjes als Amsterdams straatjongetje rond? Waarom liep Nescio zo graag langs Amstel, Gein en Vecht? Welke ommetjes maakte Martin Bril bij het uitlaten van zijn hond? En dit is nog maar een greep.

In deze bundel wordt de lezer meegevoerd op korte wandelingen én ultra-lange voettochten, aan de hand van verslagen van de lopers door Huijboom naverteld en van historische context voorzien.

From the book

3. Lopen en wandelen in Amsterdam
Kees Fens 1938-1939

‘Het is 1938 of 1939. We hebben een lang stuk gelopen. Eerst de eindeloze, wat grauwe Baarsjesweg die overgaat in de Kostverlorenkade. Het is zondagmiddag en alle huizen houden zich slapend. Ook het water rust. Dan moeten we de brug over en komen op de Amstelveense weg. Het enige lichtpunt is de in beige steen gehouwen Agneskerk, waarvan ik de losstaande toren zeer bewonder. Dat geeft iets luchtigs. Bij mijn kerk zitten de torens onwrikbaar aan de voorgevel vast.’

De negenjarige Kees Fens is met zijn ouders aan het wandelen. Ruim zestig jaar later, in 2003, haalt hij in het maandblad Amstelodamum herinneringen op aan deze zondagssfeer.
Inderdaad, vanaf de Chasséstraat waar hij woonde, was (en is) het zeker voor kinderen, een heel stuk lopen naar de Agneskerk, hoek Amstelveenseweg - Cornelis Krusemanstraat. De kerk met de torens eraan vast was de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand’ in de Chasséstraat. Was, want hij is nu niet meer als kerk in gebruik, de Agnes nog wel. Een losstaande klokkentoren, want de Sant’ Agnese fuori le Mura in Rome had de architect, Jan Stuyt, in 1919, als voorbeeld gediend.

About the author

Hans Huijboom is historicus. Hij woont in Amsterdam en was tot 2010 als geschiedenisleraar verbonden aan het Alkwin Kollege in Uithoorn. Op dit moment geeft hij Nederlands aan anderstaligen.

In 1984 was hij co-auteur van de wandelgids Te voet Amsterdam uit. Hij heeft een aantal artikelen geschreven op het gebied van wandelen en geschiedenis. Eerder verschenen al de boeken Lichtvoetig & Loodzwaar, Bloed, Zweet & Paden en Doorgaand of doodlopend? Hij houdt van wandelen, fietsen, schaatsen en lezen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zo ver zo voet - Twaalf makkelijke en moeizame wandelingen van Nescio en Aafjes, Bril, Davidson, Ollivier (Zijderoute) e.a.

Author:

Hans Huijboom

Category:

(Local) History

Number of pages:

222

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

21-06-2019

ISBN:

978-94-6389-397-8 / 9789463893978

Price:

€ 20,99

Language

Dutch