Top 10 Toppers van Toen: Sounds of the Sixties deel 2

Leo Weijers

Category: Art, culture & music

€ 25,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In Nederland ontstond in de tweede helft van de jaren zestig een echte popcultuur, mede dankzij de zeezender Radio Veronica. Buitenlandse toppers als The Doors, Bob Dylan, The Byrds, The Who, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Fleetwood Mac, The Moody Blues, Simon & Garfunkel, Led Zeppelin en The Mama’s & Papa’s zetten de wereld op zijn kop. Nederbeat en Nederpop waren helemaal ‘in’ dankzij The Golden Earring(s), The Cats, The Outsiders, Q 65, The Shoes, The Motions, Shocking Blue en Boudewijn de Groot. De achtergrondverhalen, anekdotes en uiteraard de hits vindt u terug in dit boek. Herinnert u zich deze nog?

From the book

De onstuimige relatie tussen Ike & Tina Turner

Ike Wister Turner werd geboren op 5 november 1931 in Clarksdale, Mississippi. Volgens andere bronnen zou zijn geboortenaam Izear Luster Turner Jr. zijn. Zijn ouders waren Beatrice Cushenberry en Izear Luster Turner, die baptistenpredikant was. Op achtjarige leeftijd mocht Ike in Alcazar Hotel bij het plaatselijke radiostation WROX als geluidstechnicus werken. Hij droeg versterkers voor blueszanger Robert Nighthawk, die regelmatig live bij WROX optrad. Zijn idool was boogie-woogie pianist Pinetop Perkins, die hem piano leerde spelen en daarmee de basis voor Ike’s muziek legde. Vanaf zijn elfde was hij als pianist actief voor blueslegendes als Sonny Boy Williamson (Aleck Ford), Howlin’ Wolf, Charley Booker, Elmore James en Muddy Waters. In 1949 formeerde Ike zijn eigen band The Kings of Rhythm, waarin gitarist Willie Kizart en saxofonist/tweede zanger Jackie Brenston speelden. In 1951 nam Brenston onder de naam Jackie Brenston & His Delta Cats de (voor velen) allereerste rock ’n roll hit ‘Rocket 88’ op. Het liedje was een bewerking van ‘Cadillac boogie’ van Jimmy Liggins uit 1947. Op de opname was Ike op de piano te horen. Hij beweerde ook het nummer te hebben geschreven. Gedurende de jaren vijftig begeleidde Ike met zijn band de eerder genoemde artiesten, inclusief Otis Rush en artiesten van het platenlabel Sun Records. Daarnaast was hij ook als producer actief. Als talentenjager voor Modern Records ontdekte hij een groot aantal artiesten. Zo hielp hij onder andere Howlin’ Wolf en B.B. King aan een platencontract. Met The Kings of Rhythm gaf Ike ook op de revue geïnspireerde optredens in het r&b-circuit. In 1958 maakte het gezelschap in St. Louis voor een plaatselijk label opnamen en traden de muzikanten op voor een televisieshow. Op een avond trad Ike met zijn band op in Club Imperial. In het publiek stond een achttienjarig meisje dat brutaal de microfoon pakte en het liedje ‘I know you love me baby’ van B.B. King meezong. Ike was aangenaam verrast en vroeg aan het zangeresje, dat zich bekendmaakte als Little Ann, of zij achtergrondzangeres van zijn band wilde worden. Little Ann was de op 26 november 1939 in Nutbush, Tennessee geboren Annie Mae Bullock. Zij was de jongste van twee meisjes. Haar ouders waren Zelma Currie en Floyd Richard Bullock, een baptistenvoorganger en fabrieksarbeider. Annie Mae ging naar Flag Groove School in Haywood County, Tennessee. In 1956 verhuisde zij van Nutbush naar St. Louis, waar haar moeder en zus woonden. Binnen een jaar was zij samen met haar zus een regelmatige bezoekster van de nachtclubs in St. Louis. Tijdens een opnamesessie in 1960 kwam een zanger niet opdagen. Little Ann, die acht maanden zwanger was van Ike’s zoon Ronald, nam met Ike & The Kings of Rhythm de single ‘A fool in love’ op. De single werd eind 1960 op het label Sue Records uitgebracht en bereikte de 27e plaats in de Amerikaanse hitparade.

About the author

Pophistoricus Leo Weijers, van beroep handhavingsadviseur, werd in 1959 in Lisse geboren. Hij is vanaf zijn prille jeugd een volger en verzamelaar van popmuziek. Leo schreef vorig jaar zijn eerste boek over de ontwikkeling van popmuziek in de eerste helft van de jaren zestig. Daarnaast presenteert hij iedere woensdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur zijn eigen radioprogramma ‘Leo mag het weten’ op de Amsterdamse zender Radio NoordZij.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Top 10 Toppers van Toen: Sounds of the Sixties deel 2

Author:

Leo Weijers

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

438

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

10-05-2019

ISBN:

978-94-638-9254-4 / 9789463892544

Price:

€ 25,50

Language

Dutch