Eeuwige kerst: de 135 populairste kersthits aller tijden

Leo Weijers

Category: Art, culture & music

€ 19,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Met kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus. Kerstmis is voor velen een gezellige en sfeervolle periode. Met een fraai versierde kerstboom, een feestelijk gedekte tafel, cadeautjes en natuurlijk sfeerverhogende kerstmuziek. Traditionele kerstliederen, evergreens, moderne kersthits, Rudolph, Frosty en ‘Jingle Bells’, Band Aid en ‘White Christmas’, alles komt voorbij op de radio en de televisie in de aanloop naar en tijdens de kerstdagen. De 135 populairste kerstliedjes aller tijden vindt u terug in dit boek, compleet met achtergrondverhalen, anekdotes en uitvoerende artiesten. Ik wens u heel gezellige en sfeervolle kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

From the book

‘Joy to the world’

De Engelse theoloog en schrijver Isaac Watts (1674-1748) schreef in 1718 een tekst, gebaseerd op psalm 98 uit de Bijbel. Hij gaf de tekst de titel ‘Joy to the world’ en noemde het zelf een hymne die de triomfantelijke terugkeer van Jezus Christus vierde. De tekst werd voor het eerst gepubliceerd in 1719 in de verzamelde werken van Watts: The psalms of David: imitated in the language of the New Testament and applied to the Christian state and worship. Tegenwoordig wordt alleen het tweede deel van de oorspronkelijke tekst van Watts nog gebruikt voor het kerstliedje ‘Joy to the world’. De bijpassende muziek op de tekst van Watts werd gemaakt door arrangeur en componist Lowell Mason (1792-1872). Dat gebeurde in 1839, waarbij Mason de melodie ontleende aan een oudere melodie van, naar men dacht, de klassieke componist Georg Friedrich Händel. Later bleek dat Händel niet de complete melodie had gecomponeerd. Orkestleider Percy Faith (1908-1976) nam in 1954 met zijn orkest het liedje op voor de elpee ‘Music of Christmas’. Faith nam vijf jaar later ‘Joy to the world’ opnieuw op, maar dan in stereo. De discogroep Boney M coverde het nummer in 1984 en bracht het twee jaar later op het kerstalbum ‘The 20 greatest Christmas songs’ uit. Mariah Carey combineerde in 1994 de kerstklassieker met de gelijknamige compositie ‘Joy to the world’ van Hoyt Axton. Deze compositie was een totaal ander liedje, dat niets met kerstmis te maken had en een enorme hit (1971) voor de Canadese popgroep Three Dog Night was geworden. Het resultaat was een uitvoering van ‘Joy to the world’ in een zogenaamde dancepop stijl, waar in het refrein de compositie van Axton was verwerkt. Die versie kwam terecht op Mariah Carey’s kerstalbum ‘Merry Christmas’. Whitney Houston nam ‘Joy to the world’ op voor ‘The preacher’s wife: original soundtrack album’ (1996) en ook voor haar eigen kerstalbum ‘One wish: the holiday album’ (2003). Andere bekende uitvoeringen van ‘Joy to the world’ kwamen van The Supremes (1965, album ‘Merry Christmas’) en Andy Williams (1974, album ‘Christmas present’).

About the author

Pophistoricus Leo Weijers, van beroep handhavingsadviseur, werd in 1959 in Lisse geboren. Hij is vanaf zijn prille jeugd een volger en verzamelaar van popmuziek. Leo schreef in 2013 en 2014 zijn eerste en tweede boek over de ontwikkeling van popmuziek in de jaren zestig. Daarnaast presenteert hij iedere woensdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur zijn eigen radioprogramma ‘Leo mag het weten’ op de Amsterdamse zender Radio NoordZij.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Eeuwige kerst: de 135 populairste kersthits aller tijden

Author:

Leo Weijers

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

150

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

10-05-2019

ISBN:

978-94-638-9255-1 / 9789463892551

Price:

€ 19,50

Language

Dutch