Nederbiet Kompliet

Leo Weijers

Category: Art, culture & music

€ 25,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Nederbiet is een muziekstroming die in 1963 ontstaat en aanvankelijk beïnvloed wordt door de muziek van de ­Engelse beatgroepen. Het duurt even voordat Nederlandse muziek­groepjes omschakelen van rock-’n-roll en instrumentale ­gitaarmuziek naar beatmuziek. 1964, 1965 en 1966 zijn de gloriejaren van de Nederbiet. De bekendste exponenten zijn The Golden­ ­Earrings, The Motions, Q65, The Outsiders, Cuby & The Blizzards­, Les Baroques, The Ro-d-Ys en ZZ & De Maskers­. Den Haag krijgt terecht de eretitel ‘Beatstad No. 1’, maar overal in Nederland rijzen de beatgroepen als paddenstoelen uit de grond. Hun verhalen, anekdotes, wetenswaardigheden, inclusief complete discografie vindt u terug in dit boek.

From the book

The Blue Diamonds

In 1949 vetrekken de broers Ruud en Riem de Wolff met hun ouders vanuit Depok, West-Java voor een vakantie naar Nederland. Tijdens die vakantie wordt de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië uitgeroepen. Het gezin De Wolff besluit niet terug te keren naar Indonesië, maar in Nederland te blijven. In Driebergen vindt het gezin een woning. Ruud en Riem, die dan nog Maleis spreken, doen op school hun uiterste best om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Ruud gaat naar de HBS in Zeist. Riem doet de MULO in Driebergen. Ze maken vlot vrienden en worden opgenomen in de plaatselijke gemeenschap. Ruud blinkt uit in sport, vooral atletiek. Hij loopt honderd meter in nog geen elf seconden. Riem is vooral met muziek bezig. Hij speelt ukelele en mondharmonica en is lid van de plaatselijke muziekverenging. Wanneer Ruud en Riem ontdekken dat je met gitaarspelen grote indruk maakt op de meisjes in het zwembad, is het pleit beslecht. Ze richten hun eigen gitaarbandje op en spelen liedjes na van Amerikaanse artiesten als Little Richard, Bill Haley & His Comets, Pat Boone en The Everly Brothers. Ze noemen zich The String Extase Boys en later The Cool Cats (met Chris van der Plaats op basgitaar en Dick Messchaert op drums). Een achterbuurman hoort ze oefenen in de tuin. Hij vraagt of ze op zijn feestje willen spelen. Dat doen de jongens. Meerdere feestjes volgen. De volgende stap is het oprichten van het trio The Three Blue Diamonds, met Dick Messchaert op drums. Nadat de rock & roll zijn intrede heeft gedaan, besluiten Ruud en Riem om samen muziek te gaan maken onder de naam The Blue Diamonds. De naam wordt ontleend aan een gelijknamige jaren vijftig band in de Verenigde Staten. Tijdens een feestje in de Haagse dierentuin worden ze ontdekt door een platenbaas. Hij is vooral onder de indruk van de tweestemmige harmonieën van de broers. De broers De Wolff krijgen een platencontract en worden de succesvolste Indo-rock artiesten uit de periode eind jaren vijftig – begin jaren zestig.

About the author

Pophistoricus Leo Weijers, van beroep projectmanager, wordt in 1959 in Lisse geboren. Hij is vanaf zijn prille jeugd een volger en verzamelaar van popmu­ziek. Leo schrijft in 2013 en 2014 zijn eerste en tweede boek over de ontwikkeling van popmuziek in de jaren zestig. In 2015 volgt zijn boek ‘Eeuwige kerst: de 135 populairste kersthits ­aller tijden’. Daarnaast schrijft hij dagelijks­ achtergrondverhalen bij populaire ­muziek voor diverse Facebook-groepen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Nederbiet Kompliet

Author:

Leo Weijers

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

458

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

10-05-2019

ISBN:

978-94-638-9256-8 / 9789463892568

Price:

€ 25,99

Language

Dutch