Zomerhit(te): de 300 heetste zon-, zee- en strandklassiekers

Leo Weijers

Category: Art, culture & music

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Zomerhits roepen een ­zomerse sfeer op en kenmerken zich meestal door muziek die ­mensen asso­ciëren met zonnige of exotische gebieden. Bij een zomerhit ligt de nadruk niet zozeer op de tekst, maar meer op het ritme. In het boek ‘ZOMERHIT(TE)’ vindt u de 300 leukste zomerhits terug. Van de klassieker ‘­Summertime’ uit de ­opera ‘Porgy and Bess’ tot de zomerhit van 2017: ‘­Despacito’ van Luis ­Fonsi & Daddy ­Yankee. Hun ­verhalen, anekdotes en ­wetenswaardigheden ­passeren uitgebreid de ­revue, in veel gevallen voorzien van bijzondere herinne­ringen van bekende Nederlanders uit de muziek- en amusements­wereld en andere zon-, zee- en strandliefhebbers

From the book

‘Summertime’,
Billie Holiday (1936)

In 1934 componeert George Gershwin de Engelstalige opera Porgy and Bess. De opera wordt voor het eerst uitgevoerd in Boston op 30 september 1935. Gershwin krijgt het idee voor de opera na het lezen van de roman Porgy van DuBose Heyward en vraagt Heyward ook om met hem samen te werken aan het maken van Porgy and Bess. Een aantal liedjes uit de opera (en latere musical en film) wordt door de jaren heen opgenomen door bekende artiesten. Sarah Vaughan, Aretha Franklin, Bobby Darin, The Honeycombs, The Moody Blues en Bronski Beat nemen bijvoorbeeld met succes het nummer ‘It ain’t necessarily so’ op. Nina Simone neemt zelfs meerdere liedjes uit Porgy and Bess op, waaronder ‘I loves you, Porgy’, ‘Porgy, I’s your woman now’ en ‘My man’s gone now’. Het meest gecoverde nummer uit Porgy and Bess is ongetwijfeld ‘Summertime’, van oorsprong een aria uit de opera. Er bestaan meer dan ­veertigduizend geregistreerde opnamen van ‘Summertime’. George Gershwin begint in december 1933 met het componeren van ‘Summertime’, in de stijl van de Afro-Amerikaanse folkmuziek uit die tijd. In februari 1934 heeft hij het gedicht van DuBose Heyward volledig in muziek omgezet. Daarmee is het liedje nog niet klaar voor de opera. Dat duurt nog anderhalf jaar. ‘Summertime’ komt diverse malen terug in Porgy and Bess. Heyward ontleent zijn inspiratie voor de tekst aan het slaapliedje ‘All my trials’. De eerste artiest die met ‘Summertime’ scoort in de Amerikaanse hitlijsten is Billie Holiday in september 1936. Zij wordt gevolgd door Sam Cooke (1957), Al Martino (1960), The Marcels (1961), Ricky Nelson (1962) en The Chris Columbo Quintet (1963). In 1959 zingt Loulie Jean Norman het nummer in de filmversie van Porgy and Bess. De meest succesvolle versie van ‘Summertime’ is die van Billy Stewart, die de tiende plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikt in 1966.

About the author

Pophistoricus Leo Weijers wordt in 1959 in Lisse geboren. Hij is vanaf zijn prille jeugd een volger en verzamelaar van popmuziek. Leo schrijft in 2013 en 2014 zijn eerste en tweede boek over de ontwikkeling van popmuziek in de jaren zestig. In 2015 volgt zijn boek ‘Eeuwige Kerst’ en in 2017 ‘Nederbiet Kompliet’. Daarnaast schrijft hij dagelijks achtergrondverhalen bij populaire muziek voor diverse Facebook groepen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zomerhit(te): de 300 heetste zon-, zee- en strandklassiekers

Author:

Leo Weijers

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

286

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 15,5 x 22,5 cm

Release date:

10-05-2019

ISBN:

978-94-638-9257-5 / 9789463892575

Price:

€ 22,50

Language

Dutch