Noten met hart en ziel in alle toonaarden

Jan Teeuw

Category: Stories

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Boekjes als deze behoren tot de kleine geschiedenis boekjes. Het omvat een tijdspanne van veertig jaar, beleeft als organist in kerken van diverse pluimage, en verhalen, kleine gedachten over liederen, Psalmen en Gezangen. Belicht vanuit gesprekken met andere mensen, gezien als musicus.
Het zijn belevenissen in- en buiten de kerk. Over het feit dat Christenen er soms uitzien alsof zijn in droefheid leven. Een ontroerde politieagent bij het horen van een lied uit een oude bundel. Gedachten over de Negro Spiritual en Johannes de Heer. Over een leerlinge van de schrijver, negentien jaar oud, waar God ‘nee’ tegen zei.

From the book

Putsepleinkerk

In 1973 solliciteerde ik naar de functie van organist van de
Putsepleinkerk in Rotterdam Zuid.
Waar de kerk was wist ik niet. Het enige wat ik wist was dat er met grote regelmaat zangavonden en orgelconcerten waren. En ook wist ik uit verhalen dat er een mooi orgel moest staan.
Na enige tijd ontving ik een uitnodiging om voor te spelen in aanwezigheid van een drietal organisten: Koos Bons, André Verwoerd, Jet Dubbeldam, en twee leden van de commissie van beheer. Ik mocht contact opnemen met de koster, om drie kwartier op het orgel te oefenen. Gebeld met koster de Haan, afgesproken werd vrijdag morgen half tien tot kwart over tien. Na veel omzwervingen vond ik uiteindelijk de kerk. Mijn hart bonkte in mijn keel, want nu was het menens.
Ik belde aan en een statige grote man (2.10 meter) deed de deur open. “Zo u denkt dat u onze nieuwe organist wordt” klonk het. Dat weet ik niet zei ik. Ja, ja, kom maar verder dan breng ik je bij het orgel, je hebt tot kwart over tien! Ja mijnheer de Haan.
Hij wees me de weg naar het orgel en begon te spelen, ik herinner me dat als de dag van gisteren, gewoon met de Roerfluit 8’ oh wat klonk dat geweldig, nog een register erbij de Fluit 4’, een uitkomende stem met de Echo Trompet 8’. Hoe was het mogelijk dit was het orgel van mijn dromen. Ik voelde me al heel snel thuis op dit fantastische orgel, heerlijk, wat een akoestiek. Ik kon me niet voorstellen dat ik hier ooit organist zou worden, maar goed dan had ik er toch op gespeeld. Omstreeks tien uur, stapte de koster binnen. Wil je koffie, vroeg hij? Dat is goed, maar dan liever om kwart over tien, want het is bijna tijd.
Nou van mij mag je komen spelen hoor, ik ga om 12:00 u eten tot dan mag je blijven spelen.

About the author

Jan Teeuw werd in 1949 in Bergschenhoek geboren. Hij trouwde in 1978 met Joke. Samen hebben ze drie kinderen, Erik, Bart en Anne. Na de middelbare school kreeg hij orgel- en pianolessen van onder andere Piet van Egmond en George Stam. Theo Teunissen leidde hem op voor het examen Docerend Musicus. Dagelijks geeft hij orgel- en pianolessen. Als organist is hij verbonden aan twee kerken. Sinds enkele jaren schrijft hij in bladen, waarvan sommige verhalen nu voor u liggen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Noten met hart en ziel in alle toonaarden

Author:

Jan Teeuw

Category:

Stories

Number of pages:

130

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

10-05-2019

ISBN:

978-94-6389-311-4 / 9789463893114

Price:

€ 18,99

Language

Dutch