Keduampon, Onvolprezen God in Winti religie - Onderdrukte Afro-religieuze identiteit in een gesluierd monotheïsme

Kenneth Vers Babel

Category: Religion
  • (2)

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Winti werd door de indoctrinatie van de christelijke missionarissen in Afrika en het koloniaal bewind in Suriname als afgoderij afgewezen. Afro- Surinamers zoeken God daarom in de kerk, niet binnen het Winti geloof. Op zoek naar God in Winti verbindt Vers Babel kenmerken uit traditionele West Afrikaanse godsconcepten met de Winti kosmologie en de Winti handelingspraktijk. Hij benoemt enkele hardnekkige misconcepties in Winti en biedt contemporaine theologisch onderbouwde uitleg. Als aanvulling op de curatieve Winti therapie introduceert hij een methodiek van preventieve Winti geestelijke verzorging die is gericht op spirituele groei.

From the book

De kern van Winti religie wordt volgens Wooding (1979, 1984 ) en Stephen (1998) gevormd door de riten ten behoeve van de jaloerse winti. Het woord ‘God’ komt in de boven weergegeven definities van deze auteurs niet voor. De insteek van deze studie is om een theologische verklaring te formulern voor de stelling dat God in Winti onvoldoende wordt geprezen. Door toepassing van de Deus otiosus- en de Mediumistic theorie tracht ik, naar analogie van West Afrikaanse godsconcepten, vast te stellen welk godsconcept aan Winti ten grondslag ligt. Daarnaast poog ik de betekenis van God in Winti duidelijk te krijgen om zodoende vast te stellen of God ook binnen de context van de Winti religie benaderd kan worden. De vragen waarop ik in dit onderzoek een antwoord probeer te formuleren luiden dan ook: (1) Wat is de oorzaak dat Keduampon binnen Winti onvoldoende wordt geprezen en (2) Kan Keduampon in Winti worden gevonden, aanbeden en geprezen?

About the author

Kenneth Vers Babel heeft zijn sporen verdiend als ambulant hulpverlener, unit manager in de jeugdhulpverlening, trainer in opvoedingsvaardigheden, spiritual life coach en geestelijk verzorger. Na bestuursfuncties in parochies, lid van gebedsgroepen en ingrijpende life events ontstond zijn interesse in de religie van de Afrikaanse voorouders. Tijdens zijn studie Theology and Religious Studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam koos hij voor het Interfaith Spiritual Care traject. Hij verdiepte zich in de grondslagen van de grote wereldreligies, traditionele West Afrikaanse religies, Winti en combineert deze met elkaar in zijn werk als geestelijk verzorger.

Reviews

2019-09-25 22:18:59 | By: L. Kammeron | Rating:
Keduampon, onvolprezen God in Winti religie, is het eerste en enige boek waarin deze Afro-Surinaamse religie theologisch en theoretisch wordt onderbouwd.

2019-08-08 13:07:30 | By: E. Bonse | Rating:
Een prachtig boek dat aansluit bij de gedachten en gevoelens die ik altijd heb gehad omtrend de oorspronkelijke Afrikaanse spiritualiteit. Die in mijn ogen nog steeds door westerse christelijke superioriteit gevoelens is gedemoniseerd ofwel geridiculiseerd. Een boek dat door historisch onderzoek in zekere zin Keduampon of God teruggeeft aan de Afrikaanse spiritualiteit. Noodzakelijk en helend! Heel erg bedankt voor dit boek!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Keduampon, Onvolprezen God in Winti religie - Onderdrukte Afro-religieuze identiteit in een gesluierd monotheïsme

Author:

Kenneth Vers Babel

Category:

Religion

Number of pages:

224

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

21-06-2019

ISBN:

978-94-638-9396-1 / 9789463893961

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)