Frits - Retourtje Vlissingen-Berlijn-Vlissingen van een dwangarbeider

Jos Weijens

Category: Biographies

€ 20,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hoe kwam een levenslustige jongen van twintig jaar, met een veelbelovende toekomst, als vierde generatie in een mooi familiebedrijf in juwelen en horloges, in oorlogstijd in Berlijn terecht? Wat dreef hem om niet onder te duiken, zoals z’n oudere broer? Waardoor kwam deze gediplomeerde horlogemaker/graveur als dwangarbeider terecht op een station in de Duitse hoofdstad? En waardoor kwam hij binnen drie maanden na aankomst te overlijden? 

Dit boek beschrijft, mede aan de hand van zijn brieven naar huis, de korte weg die naar Frits z’n dood leidde. En de lange weg die z’n vader ging om hem weer thuis in Vlissingen te brengen.

From the book

Terug naar de kapper in december 1942. Henri zat nog maar net in de kappersstoel, nadat de barbier even daarvoor met het wonderlijke mechaniek van de destijds moderne zetel, de koele zitting vers naar boven had geklapt. Hij wilde juist de witte cape met een zwierige zwaai om Henri’s hals draperen, toen de winkeldeur openzwaaide en er een geüniformeerde, hoog gelaarsde Duitse officier de kapperszaak in beende. Zijn priemende ogen vonden die van Henri in de spiegel en zonder zijn blik van het object van zijn belangstelling af te wenden, bulderde hij tegen de kapper: “Bedienen Sie hier Juden? Dass akseptiere ich nicht, raus mit ihm.”
Het werd doodstil in de kapperszaak, aanvankelijk reageerde niemand. De kapper herpakte zich als eerste en zei, struikelend over zijn woorden, in zijn beste Duits dat mijnheer Weijens helemaal geen Jood was, zelfs een goed katholiek en al jaren klant. Een andere winkelier uit Vlissingen, opticien Schroote, een goede kennis van Henri, die zich net in z’n jas liet helpen om geknipt en geschoren naar huis te gaan, nam het op voor Henri. In vlekkeloos Duits legde hij de bullebak rustig uit dat Henri Weijens geen Jood was. Hij vroeg Henri zijn persoonsbewijs te tonen, waarop geen J gestempeld was, ten bewijze dat hij geen Jood was, maar een zuiver Nederlandse ariër.
Zenuwachtig friemelde Henri onder de cape in z’n colbert om het gevraagde document aan z’n vriend te kunnen geven. Deze gaf het aan de Duitser die op de deurmat was blijven staan. Nadat de man het document nog even tegen het licht had gehouden om te zien of er misschien mee geknoeid was, liet hij zich met onverholen tegenzin overtuigen door het getoonde persoonsbewijs. Zonder ook maar iets van een excuus te maken, vertrok hij, de deur met een smak achter zich dichttrekkend.

About the author

Jos Weijens, oorlogskind en laatbloeier. Altijd al een enthousiaste verhalenverteller, ontdekte op z’n vijfenzeventigste het plezier van boeken schrijven. Frits is z’n vierde boek. 

Het verhaal van Frits ‘schreeuwde’ om te worden opgeschreven, maar de familie kwam maar moeilijk met de pijnlijke gegevens over de brug. Toen de laatste telg uit gezin van Frits was overleden kwam er een enveloppe met brieven en een uitvoerig handgeschreven reisverslag boven water. Of Jos daar wat mee kon? 

Met Frits heeft hij een monumentje opgericht voor een jongen die nu bijna honderd zou zijn geweest, maar door het toedoen van een misdadig regiem nog niet eens één maand volwassen mocht zijn.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Frits - Retourtje Vlissingen-Berlijn-Vlissingen van een dwangarbeider

Author:

Jos Weijens

Category:

Biographies

Number of pages:

180

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

06-09-2019

ISBN:

978-94-6389-571-2 / 9789463895712

Price:

€ 20,50

Language

Dutch