De Bokkerijders - De bende van Geerlingh

Arthur W.L. Moonen

Category: (Local) History

€ 21,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Daar Arthur vooralsnog niet stopt met het fenomeen Bokkerijders, heeft hij deze keer een boek geschreven dat uitgebreider ingaat op het leven ven de mensen in de 18e eeuw. Hierdoor heeft dit boek ook meer pagina’s dan de vorige vijf uitgaven. Gezien het feit dat de bendeleden hun voortbestaan moesten leiden aan de rand van de samenleving, nam men het niet zo nauw met de wijze waarop andere bewoners van het Limburgse heuvelland hun dag besteedden. Doordat de z.g. complicen, voor sociale contacten door nagenoeg iedereen werden gemeden, zelfs uit de gemeenschap werden verstoten, waren goede manieren dan ook ver te zoeken. Uiteraard was hun taalgebruik naargelang. Velen van hen werkten niet omdat ze geen werk kregen. Uiteindelijk werden ze gedwongen om te gaan stelen. Hun vrouwen en kinderen moesten toch eten. Hun enige vertier waren drink en braspartijen die werden betaald uit de verkregen buit van hun overvallen. Omdat het mensen waren net zoals iedereen, was seks hen ook niet vreemd. In dit boek heeft Arthur hierover ook een deurtje open gemaakt. Daar er nog veel te schrijven en te vertellen valt over de Bokkerijders zal dit zeer zeker niet zijn laatste boek zijn.

From the book

In tijd van niets is de tuinpoort open. Acht stevige kerels dringen stilletjes naar binnen. Ze lopen om het huis heen en gaan bij de voordeur staan. Allemaal halen ze het doosje met roet uit hun zakken en maken hun gezichten zwart. Geerlingh vraagt fluisterend om de wapens en het gereedschap. Twee complicen gaan tegen de voordeur staan met een boor. Ze zoeken de zwakste plek van de deur. Dit duurt maar heel even. De andere bendeleden staan rondom Geerlingh met hun wapens in de aanslag. Geerlingh zegt dat de Schout aan de voorkant slaapt. Hij gaat er met D’r Sjlumme naartoe. Twee complicen moeten buiten de wacht houden zodat niemand kan ontsnappen. De dienstmeid slaapt aan de achterkant, links de trap op. Ze moeten er voor zorgen dat ze niet begint te gillen. De knecht moet als eerste afgemaakt worden. Geerlingh vraagt aan D’r Sjlumme of hij in de schuur slaapt. Maar hij is zo in gedachten dat hij niet hoort wat Geerlingh zegt. Hij staat hier wel met een dolk in zijn hand maar zijn gedachten zijn ergens anders. Hij wil graag vluchten en de pastoor waarschuwen maar hoe? Alweer vraagt Geerlingh hem of de knecht in de schuur slaapt. Hij schrikt en zegt met schorre stem dat de knecht daar normaal altijd slaapt. Geerlingh gaat nu voor hem staan. Hij heeft een vlijmscherp mes in zijn hand. De vreselijk blik in zijn ogen doet D’r Sjlumme een stap achteruit wijken. De complicen weten niet wat ze hiervan moeten denken. Verbaasd blijven ze staan en wachten af wat er gebeuren gaat.

D’r Sjlumme krijgt het bevel om, meteen als ze binnen zijn, naar de slaapkamer van de Schout te lopen. Geerlingh zal hem volgen. D’r Sjlumme moet op het bed springen en de Schout grijpen. Hij moet voorkomen dat hij begint te roepen. Geerlingh zal de rest regelen. D’r Sjlumme kijkt roerloos in de ogen van Geerlingh en voelt dat zijn tijd gekomen is. Hij staat klaar om zich te verdedigen. Hij heft zijn mes. Maar Geerlingh heeft dit zien aankomen. Hij springt boven op D’r Sjlumme en...

About the author

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Bokkerijders - De bende van Geerlingh

Author:

Arthur W.L. Moonen

Category:

(Local) History

Number of pages:

270

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

16-08-2019

ISBN:

978-94-6389-538-5 / 9789463895385

Price:

€ 21,99

Language

Dutch