NO HAY, Dwalen door het land van Castro

Tineke Versluis

Category: Travel
  • (1)

€ 15,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Eind 1991 vertrekt Tineke Versluis als rugzaktoerist naar het socialistische Cuba. Per openbaar vervoer reist zij over het eiland, dat in een diepe crisis verkeert. Versluis staat net als de Cubanen in de rij en vecht zich in de bus. No hay - het is er niet - wordt een gevleugeld begrip. Gecharmeerd door het gevoel voor humor, het eeuwige optimisme, de gastvrijheid en het blijmoedig gemopper van de Cubanen, keert zij na haar eerste reis nog verscheidene malen terug. NO HAY beschrijft de omslag die Cuba tussen 1991 en 2002 doormaakte. Geen politieke analyse, maar een indringend reisverslag.

From the book

Tussen de vele tropische planten nemen we plaats op witte verroeste stoeltjes aan een rond tafeltje. De donkere ober, lang, slank, en gekleed in een zwart pak met een smetteloos witte servet over zijn arm, geeft ons de menukaart. We raken opgewonden over zo veel keus. Bij onze eerste bestelling antwoordt de ober bloedserieus: ‘No hay.’ Wat we verder ook opnoemen, het antwoord is steeds: ‘No hay.’ Dan valt de elektriciteit uit. De ober verdwijnt in het pikkedonker. Alleen zijn witte servet is nog vaag zichtbaar. Het duurt even voordat hij overal kaarsjes heeft neergezet en aangestoken. Daarna komt hij opnieuw naar ons toe. ‘Weten jullie het al?’ vraagt hij vrolijk. ‘Zeg maar wat er wél is’, stellen we lachend voor. ‘Soep’, zegt hij, ‘enkel soep.’ We nemen soep. In het donker zoeken we onze kamer op. Voor de deur wacht de werkster. Ze vraagt voorzichtig of ze onze stukjes zeep mag hebben. Eenmaal op de kamer, blijkt dat er behalve geen stroom ook geen water is. Er zit niets anders op dan onze tanden te poetsen met het condenswater van de uitgevallen airco.

About the author

"Ik ben geboren in Utrecht, verliet die stad verscheidene jaren, om er daarna weer terug te keren. Mijn reizen gingen o.a. naar Zuid-Amerika, Midden-Amerika en de Cariben, waar ik ook enige jaren heb gewoond. Enkele van mijn reisverslagen verschenen eerder als column in de Volkskrant."

Reviews

2012-09-17 23:37:32 | By: Yvonne del Valle | Rating:
leuk, zonder veel omhaal, geeft ook een goed beeld van een gewone toerist, vrolijk en leest makkelijk wegWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

NO HAY, Dwalen door het land van Castro

Author:

Tineke Versluis

Category:

Travel

Number of pages:

132

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

18-09-2009

ISBN:

978-94-608-9037-6 / 9789460890376

Price:

€ 15,45

Language

Dutch

Rating:

  • (1)