Muur van herinneringen - Een gezinsleven tussen de brokstukken van een oorlog

Max van den Broek

Category: Biographies

€ 16,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wat gebeurt er met een gezin waarvan de ouders zijn getekend door hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, maar die daarna nooit meer kunnen of willen praten over die periode? Wat is de invloed van hun verzwegen trauma’s op het leven van hun kinderen en zelfs hun kleinkinderen? In een Muur van herinneringen gaat een zoon op zoek naar antwoorden die zijn ouders nooit hebben kunnen of willen geven. Zijn hele leven stuitte hij met zijn vragen op die muur van herinneringen, waarachter zijn ouders zich met hun verleden hebben verschanst. Lukt het hem om antwoorden te vinden of rest hem niets anders dan ze zelf maar in te vullen? Het is zijn poging om definitief een einde aan die oorlog te maken.

From the book

Mijn vader was samen met zijn Joodse moeder in het begin van de Tweede Wereldoorlog vanuit Amsterdam naar Den Haag gevlucht om aan de razzia’s te ontkomen. Ook daar moest zijn moeder geregeld een paar dagen echt onderduiken om aan de Duitsers te ontkomen. Soms was het niet mogelijk om hem dan ook mee te nemen en dan moest hij, die de kleuterleeftijd nog maar nauwelijks ontgroeid was, zich maar even zonder haar zien te redden. Hij zocht geregeld voedsel en kolen langs het spoor, zag de razzia’s, was er getuige van hoe buurtbewoners als vergelding voor het één of het ander werden gefusilleerd door de bezetters en voelde, omdat hij een gele ster moest dragen wat hij overigens meestal niet deed, dat hij anders was dan anderen en dat hij niemand kon vertrouwen. Naar school ging hij zelden en vriendjes had hij niet. Hij was zo jong als hij was al bezig met overleven en het vertrouwen dat hij toen in de mensheid moet hebben verloren is waarschijnlijk nooit meer teruggekomen. Zelf heeft hij na de oorlog nooit meer woord over die periode gezegd of kunnen zeggen.

About the author

Max van den Broek (1957) groeide op in Den Haag. Na bij de Koninklijke Marechaussee en de politie te hebben gewerkt is hij in de journalistiek terecht gekomen en heeft hij gewerkt voor nieuws-, dag-, en vakbladen. Hij groeide op in een gezin waar de invloed van de Tweede Wereldoorlog altijd heel sfeerbepalend is geweest en dat tot op de dag van vandaag nog is. Een naar zijn gevoel onderbelicht thema waarin veel naoorlogse gezinnen zich ongetwijfeld zullen herkennen. Daarom heeft hij besloten om op basis van zijn eigen ervaringen dit boek te schrijven.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Muur van herinneringen - Een gezinsleven tussen de brokstukken van een oorlog

Author:

Max van den Broek

Category:

Biographies

Number of pages:

52

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

23-08-2019

ISBN:

978-94-6389-545-3 / 9789463895453

Price:

€ 16,50

Language

Dutch