Duel op de bloedheuvel - Historische verhalen in en rond het Haagsche Bos

Carel Wiemers

Category: (Local) History

€ 17,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het Haagsche Bos, ooit het jachtterrein van de Graven van Holland, is van cruciale betekenis in de ontstaansgeschiedenis van Den Haag. Het langs dit natuurgebied gelegen veen gebruikten de edelen voor de winning van turf en het weiden van hun koeien. In dit eertijds moerasachtige gebied ligt nu de stadswijk Bezuidenhout. Het Huis ten Bosch, waar nu Koning Willem Alexander woont, droeg mede bij aan de ontsluiting van het gebied. Het boek beschrijft het kleurrijke verleden van Het Haagse Bos, Bezuidenhout en het Huis ten Bosch, die regelmatig in hun bestaan werden bedreigd en telkens ternauwernood van de ondergang werden gered.

From the book

Het had een haartje gescheeld of het enig overgebleven stuk oeroude bos bij Den Haag, dat zich aanvankelijk in zijn geheel uitstrekte van Hoek van Holland tot en met Alkmaar, was ten gevolge van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) ten onder gegaan. De kas van de trotse bezitters van het natuurgebied, die tussen 1436 en 1557 voor veel geld honderdduizenden beuken, elzen, eiken, popels, abelen en iepen van elders hadden laten komen ter verfraaiing en versterking van het bomenbestand, raakte leeg tijdens de langdurige strijd tegen de Spanjaarden. De schulden waren inmiddels zo hoog opgelopen dat er hoe dan ook harde guldens op tafel moesten komen. In 1576 zagen de Prins van Oranje en de Staten van Holland zich genoodzaakt het hout en de grond van het stadsbos te verkopen.

About the author

Als journalist begonnen bij de Volkskrant in Amsterdam en Londen was Carel Wiemers meer dan dertig jaar werkzaam voor het Algemeen Nederlands Persbureau ANP. Zowel in het binnenland als daarbuiten bracht hij verslag uit over de meest uiteenlopende onderwerpen. De talloze verhalen die hij schreef werden via de ANP kanalen naar kranten, radio en televisie hier en dikwijls ook over de gehele wereld verspreid. Na zijn pensionering is hij regelmatig blijven schrijven.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Duel op de bloedheuvel - Historische verhalen in en rond het Haagsche Bos

Author:

Carel Wiemers

Category:

(Local) History

Number of pages:

86

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

02-07-2019

ISBN:

978-94-6389-307-7 / 9789463893077

Price:

€ 17,50

Language

Dutch