DEEL 1 van: Het graafschap Ruppin - Op reis door de Mark Brandenburg

Theodor Fontane (Vertaling door Jattie Enklaar en Karl Tax)

Category: Art, culture & music

€ 22,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van de grote Duitse schrijver Theodor Fontane verschijnt met deze eerste Nederlandse uitgave van een deel van “Die Wanderungen durch die Mark Brandenburg” het eerste deel van het “Graafschap Ruppin”, waarin Fontane met de lezer in zijn geliefde streek Ruppin op reis gaat. Hij begeleidt de lezer langs velden en wegen, door de fraaie landschappen rondom Berlijn, langs dorpen, kerken en kastelen, en onderweg vertelt hij over hun geschiedenis en die van de bewoners, waarbij hij zijn verhalen doorspekt met historische en kunsthistorische wetenswaardigheden. Of zoals Maarten ‘t Hart het in zijn boek “De som van misverstanden - Het lezen van boeken” (1978) uitdrukt: “Waar elders vindt men zoveel kostelijke anekdotes, zulke prachtige landschapsbeschrijvingen, zoveel boeiende uitweidingen [ ...]?”

Vertaling door Jattie Enklaar en Karl Tax

From the book

Voorts moet de reiziger in de Mark een fijn gevoel meebrengen voor natuur en landschap. Er zijn van die grof besnaarde mensen die meteen een gletsjer of een storm op zee moeten zien, willen ze tevreden zijn. Die mensen kunnen beter thuis blijven. Met de natuur in de Mark is het als met sommige vrouwen. ‘Ook de lelijkste’, - zegt het spreekwoord - ‘heeft nog altijd zeven schoonheden.’ Precies zo is het met ‘het land tussen Oder en Elbe.’ Slechts weinig dingen zijn zo armzalig dat ze niet ook hun zeven schoonheden kennen. Men moet ze alleen weten te vinden. Wie daarvoor oog heeft, kan de reis wagen.
Ten derde is het zo, dat als je hierheen op reis gaat, je de geschiedenis van dit land moet kennen en ervan moet houden. Dat is beslist een vereiste. Wie in Küstrin komt en alleen maar het oude grauwgele slot ziet dat achter het bastion Brandenburg lelijk en allerminst spookachtig oprijst, die zal denken dat het een armenhuis is en hij zal er ongeïnteresseerd of zelfs aangetast in zijn gevoelens voor schoonheid aan voorbijgaan; wie echter weet ‘hier viel het hoofd van Katte’ ‘aan dit venster stond de kroonprins’, die ziet het oude lelijke gebouw met heel andere ogen. Zo is het overal. Wie niet vertrouwd is met de grootse daden uit onze geschiedenis zal, wanneer hij tussen Linum en Hakenberg onderweg is, met aan zijn rechterzijde het Luch en links een paar zandheuvels, zijn pet over zijn gezicht trekken en proberen in een hoek van de wagen een dutje te doen; wie echter weet dat dit de plek is waar Froben sneuvelde, waar het regiment Dalwigk in de pan werd gehakt, dat dit het slagveld van Fehrbellin is, die zal rechtop zitten en hij zal het landschap van veen en heide plotseling als in een wondermooi licht zien.

About the authors

Theodor Fontane werd op 30 december 1819 in Neuruppin (Pruisen) geboren en hij stierf op 20 september 1898 in Berlijn. Van oorsprong journalist werd hij pas na 1880 bekend als romanschrijver (o.a. van de beroemde roman “Effi Briest”) en vooral als de verteller over zijn reizen in de Mark Brandenburg in “Wanderungen durch die Mark Brandenburg” (geschreven tussen 1862 en 1889).

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

DEEL 1 van: Het graafschap Ruppin - Op reis door de Mark Brandenburg

Authors:

Theodor Fontane (Vertaling door Jattie Enklaar en Karl Tax)

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

286

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

14-02-2020

ISBN:

978-94-638-9919-2 / 9789463899192

Price:

€ 22,50

Language

Dutch