Met de dood op de hielen - Kind in oorlogstijd

Carel Wiemers

Category: (Local) History

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De foto van mijn even oude joodse vriendje Hans op de expositie “In Memoriam” over in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse kinderen voerde mij terug naar die ene zondag in 1943. Ik speelde bij hem toen de Duitsers het huis van het gezin Swabe binnenvielen en Hans, zijn ouders en zijn broertje afvoerden. Ze kwamen om in het vernietigingskamp Sobibor. Ternauwernood ontsnapte ik aan deze deportatie en uiteindelijk aan de dood. Andere belevenissen als kind in oorlogstijd laten zien hoe je bedreigende situaties kunt overleven en je als stadsjongen weet aan te passen in een wildvreemd gezin op het platteland.

From the book

Een mooie zomerse dag. Samen met Hans speel ik onbezorgd in de huiskamer van de familie Swabe. Er heerst een rustige, vredige sfeer. Zijn vader, aardig en vriendelijk, zit aan tafel te lezen en te schrijven. Zijn vrouw, hartelijk en opgewekt, loopt rustig regelend rond. Ze brengt ons wat te drinken. Dolfje is bezig in zijn kamer daarnaast. Niets doet vermoeden dat deze huiselijke sfeer door wat dan ook verstoord zal worden.

Een paar uur later. Er wordt hard en doordringend aan de deur beneden gebeld. Als de vader van Hans van schrik niet onmiddellijk opstaat en open doet, wordt er ongeduldig hard op de buitendeur gebonkt. We staan stijf van schrik. Een man roept luid: ‘Mach die Türe auf!’ Nadat Louis de deur heeft geopend, stormen enkele mannen in uniform met geladen pistolen in de hand de trap op naar de eerste verdieping. Voor zover het me voor de geest staat waren ze met z’n drieën.

Of ze alle drie Duitse soldaten waren, kan ik mij niet herinneren. Later heb ik gelezen dat de bezetters bij de razzia’s ook gebruik maakten van Nederlandse politiemensen. Minstens één van hen moet een Duitse soldaat zijn geweest. Zolang ze in de woning waren werd voornamelijk Duits gesproken. 

Vader, moeder, Dolfje , Hans en ik worden gedwongen tegen de muur van de woonkamer te gaan staan. Niemand mag in het huis rondlopen. We mogen ons zelfs niet bewegen. Een van de militairen of politiemensen houdt ons met het pistool op ons gericht onder schot. De twee anderen doorzoeken intussen het huis om te zien of er zich nog meer kinderen of volwassenen in het huis bevinden. Misschien heeft zich iemand ergens verstopt. Ze willen kennelijk ook voorkomen dat een familielid of bezoeker in de drukte van de overrompelende inval weet te ontsnappen.

About the author

Amsterdammer van geboorte volgde Carel Wiemers zijn gymnasiumopleiding op het seminarie in Nijmegen. Uiteindelijk belandde hij in de journalistiek en werkte hij voor de Volkskrant in Amsterdam en Londen. Daarna stapte Carel over naar het anp waarvoor hij meer dan dertig jaar als verslaggever in binnen- en buitenland het nieuws verzorgde. Na zijn pensionering is hij artikelen en boeken blijven schrijven. Naast zijn liefde voor het geschreven woord beleeft hij veel plezier aan tekenen en schilderen

Reviews



Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Met de dood op de hielen - Kind in oorlogstijd

Author:

Carel Wiemers

Category:

(Local) History

Number of pages:

124

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

02-07-2019

ISBN:

978-94-6389-309-1 / 9789463893091

Price:

€ 18,50

Language

Dutch