Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hillegommers vertellen deel 2

Auteur

Veronica Handgraaf

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In 1994 publiceerde het Witte Weekblad Hillegom enkele verhalen van oudere inwoners. Omdat de serie zo populair was volgden er meer. In 2007 verschenen ze in boekvorm. De Hillegommers bleven vertellen, al waren de verhalen later korter. Opnieuw komt de onvoorstelbare armoede waarin veel mensen leefden naar voren. De broertjes Peetoom gingen ‘vlees ruiken’ als er een varken was geslacht. Meer dan geur kregen ze niet. Twee zusjes uit de Amerikabuurt zaten op de praalwagens tijdens het Bloemencorso en kregen te horen dat zoiets voor arbeidersdochters niet paste. Een tijdsbeeld van voor de oorlog en ook interessant voor niet-Hillegommers.

Over de auteur

Veronica Handgraaf werd in Haarlem geboren, maar woont al sinds 1968 in de Bollenstreek. Na haar onderwijsopleiding stond zij enkele jaren voor de klas, trouwde toen en kreeg een zoon en een dochter. Vanaf 1990 schrijft zij voor verschillende kranten en bladen, voornamelijk het Witte Weekblad. Daarnaast schrijft zij boeken met een historische grondslag, kinderboeken en korte verhalen.

Productinformatie

ISBN
9789463893183 / 978-94-638-9318-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
31-07-2019
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
142
Formaat
14,5 x 20,5 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Een andere dierbare herinnering zijn de Kerstfeesten. Om vijf uur ’s morgens ging de hele familie naar de kerkdienst. Daarvoor moesten ze om half vier in de nacht al gaan lopen. Als je een plek wilde hebben op de achterbanken in het midden, waar je het altaar kon zien, moest je er heel vroeg bij zijn! Rijke parochianen bezaten hun eigen betaalde plaats, meestal voorin de kerk, en konden desnoods vijf minuten voor de dienst nog binnen komen. Vaak werd dan een ander weggejaagd, die de plaats had ingenomen omdat er toch niemand gebruik van leek te maken. Die restte dan niets anders dan achteraan, vaak in een hoek met heel slecht zicht, een plekje te zoeken. Bij terugkomst na de Kerstdienst stond de tafel bij de Peetooms gedekt en waren er krentenbroodjes. Een hele traktatie als je die normaal nooit krijgt! Leuk was ook het Sinterklaas vieren, zeker in later jaren toen er kleinkinderen kwamen. Oma Peetoom strooide graag en had het intussen heel wat beter gekregen. ‘Hebben we wel genoeg strooigoed?’ vroeg ze dan bezorgd aan haar kinderen. ‘Weet je wat, ga nog maar een zak halen!’ Oma herinnerde zich de tijden van armoe nog maar al te goed. Haar kleinkinderen mochten dus niets tekort komen. De woning aan de Talmastraat 32 is tot twee of drie jaar geleden door een van de zoons bewoond. Vanaf de oplevering van de woningen in 1926 heeft daar dus altijd een Peetoom zijn residentie gehad. Ongeveer vijfentachtig jaar lang!

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Hillegommers vertellen

Veronica Handgraaf

Hillegommers Vertellen is een serie herinneringen van oudere Hillegommers en enkele Zilkers en Bennebroekers. De serie verscheen vanaf 1994 in het Witte Weekblad Hillegom. De vertelde verhalen geven een beeld van een tijd die veel jongeren zich nauwelijks meer voor kunnen stellen. Geen toilet of douche, geen stromend water, werken van ‘s morgens zes tot ‘s avonds zeven. Eén pomp waarbij de bewoners van zes huizen water haalden. En de gezinnen waren groot in die dagen. De verhalen zijn ook interessant voor wie niet in Hillegom woont.
25,50
Voorkant cover

Vijfentwintig maal Kerstmis

Veronica Handgraaf

Achter in de jaren ’90 schreef Veronica Handgraaf het eerste kerstsprookje. Vanaf het jaar 1999 is er ieder jaar een nieuw Kerstverhaal geboren. Legendes en tradities gingen, naast sprookjesachtige elementen, een steeds grotere rol spelen. Zo was er de oma die absoluut geen elektrische lichtjes wilde en een nieuwe Kersttraditie in het leven riep en de arme glasblazer in Lauscha, Thüringen, die uit nood met een heel originele kerstversiering kwam. Kerstsamenzang, kerstmarkten en kerstbomen op het marktplein spelen in de verhalen mee. Veel mensen beleefden er plezier aan. Daarom hierbij de oogst van 25 jaar Kerstverhalen.
20,50
Voorkant cover

De engelen van Antoon van Oostveen Het leven van een opgewekte Hillegommer

Veronica Handgraaf

Antoon van Oostveen leefde van 1853 tot eind 1900 en kwam om het leven door een ongeval in de Hillegomse Martinuskerk. Van Oostveen had in zijn woonplaats veel vrienden en was er zeer geliefd. In 1900 werd hem gevraagd een paar engelenfiguren op te knappen. Tot voor kort dacht men dat het ging om een muurschildering. Dank zij speurwerk van Alphons Maas van de historische stichting Vrienden van Oud Hillegom kwamen we er in augustus 2019 achter dat het om beelden ging, hoog in de gewelven. Wat er misging is te lezen in deze ware historie.
17,99
Voorkant cover

De klok met de drie levens Vierhonderd jaar Hillegomse historie

Veronica Handgraaf

In 1640 werd in Enkhuizen door Everhard Splinter een klok gegoten voor de Hillegomse Maartenskerk, nog steeds het oudste gebouw van het dorp. De klok ging een lang leven tegemoet met veel ups en downs. In 1943 werd hij door de Duitsers geroofd om te worden omgesmolten voor oorlogsdoeleinden. Maar hij keerde terug in 1946. In 1978 raakte de toren bij herstelwerkzaamheden in brand. De spits ging verloren, maar de Splinterklok overleefde het ook ditmaal. Dit historische verhaal vertelt, wat er allemaal gebeurde rond een luidklok van bijna vierhonderd jaar oud.
18,99