Cover voorkant
Een vertwijfeld universum - HMA van der Beek (bezorgd door Frank Mommersteeg)
Een vertwijfeld universum - HMA van der Beek (bezorgd door Frank Mommersteeg)

Een vertwijfeld universum - HMA van der Beek (bezorgd door Frank Mommersteeg)

Frank Mommersteeg

Category: Stories

€ 22,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

H.M.A. van der Beek (Den Bosch, 1944 - Nijmegen, 2008), de hoofdpersoon van deze autobiografie, streeft het onmogelijke na. Als grafisch kunstenaar en schrijver is hem er alles aan gelegen om ‘de mystieke ervaring mededeelbaar te maken’. Een niet aflatende zelftwijfel verhindert hem een gerichte koers te varen. Zijn leven is als een akker, waarin telkenmale mooie planten worden gezaaid, maar die, vóór ze kunnen opkomen, door hem zelf worden omgeschoffeld. Na vier verloren liefdes en door een dal van diepe duisternis gelouterd, zweert hij zijn artistieke ambities af en vindt zijn bestemming in een zelf verkozen kluizenaarschap. Zijn ‘gelukkige eenzaamheid’ wordt verdiept door zijn pelgrimages naar het beeld van de Zoete Moeder in de kathedraal van Den Bosch, waar hij gedoopt werd en in de schaduw waarvan hij opgroeide. Maar dan slaat het noodlot onverbiddelijk toe.

From the book

En dan de processies. Een daarvan staat mij nog scherp voor de geest, als een tijdloze zomerochtend. De grote zijpoort van de kathedraal aan de noordzijde, uitkomend op de Hinthamerstraat, ging slechts éénmaal per jaar open en wel tijdens de sacramentsprocessie terwijl de blaaspoepers van de Bossche harmonie plechtig liederen spelend (‘O Maria, o zoete, goedertierenste maagd...’) achter vaandels – met koorknapen – en het H.Sacrament onder baldakijn in een wolk van wierook langzaam schreden rondom de ‘voet der kathedraal’. Dit alles achter een stoet bruidjes van wie sommigen reeds roodkapje speelden en in haar binnenste de honingbij voelden prikken, onder aanvoering van door uitstaande hoofdkappen voor de toeschouwers deels onzichtbaar gemaakte nonnen en ernstige mannen met flambouwen in te krap zittende zondagse zwarte pakken. Ik zelf liep verdwaasd mee in een rood toogje, wanhopig het koord vastklemmend van het vaandel van het Sint-Lucasgilde (patroon van de kunstschilders, alles heeft samenhang, alles heeft zin!) dodelijk beangst voor de plechtig achter mij blazende en piepende harmonie want die stond onder leiding van de rondborstige kapper Van Beek – nee, geen familie – uit onze straat naar wie ik ééns in de maand (gillend en tegenspartelend) door mijn moeder heen werd gesleurd om grondig (tot boven de poolgrens) kaal te worden geschoren...

About the author

Frank Mommersteeg (Den Bosch, 1944) publiceerde eerder de roman Zoete Moeder en de verhalenbundel Tulpen uit Kilronan. Uit brieven en dagboeken van zijn ‘vriend en kunstbroeder’ Hendrik van der Beek distilleerde hij Een vertwijfeld universum, dat een eerbetoon wil zijn aan een eigenzinnig en beminnelijk mens.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een vertwijfeld universum - HMA van der Beek (bezorgd door Frank Mommersteeg)

Author:

Frank Mommersteeg

Category:

Stories

Number of pages:

248

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 14,5 x 20,5 cm

Release date:

14-08-2019

ISBN:

978-94-638-9429-6 / 9789463894296

Price:

€ 22,50

Language

Dutch