Jenne - Een Twentse familiegeschiedenis

Ineke van Vonno

Category: Novels

€ 18,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Jenne vertelt de geschiedenis van drie vriendinnen. Hun vriendschap, hun huwelijk en hun families. Het verhaal speelt zich af in Wierden eind 17e eeuw en begin 18e eeuw. Huize Almelo, Hof van Delden en Hof van Goor maken hier nog de dienst uit. Hoe zag het leven er in die tijd uit? Wie woonden in die tijd nog meer in Wierden? De auteur beschrijft het dorpsleven, de mooie natuur in Twente, maar ook de horigheid en daardoor de onontkoombare huwelijken tussen neven en nichten met een hoge kindersterfte als gevolg.

From the book

Als Jenne merkt dat ze weer zwanger is van haar negende kind zinkt de moed haar in de schoenen. Ze dacht bij haar jongste zoon Jan dat dit wel de laatste zou zijn. Ze was inmiddels al halverwege de veertig en Frerik was de vijftig al gepasseerd. Komt er nu nooit een eind aan, dacht ze. Ze hield nog altijd veel van Frerik. Ze hadden zes gezonde kinderen. Daar was ze God dankbaar voor. Helaas had ze twee kinderen die zwaar op haar hart drukten. Het verlies van haar dochter Maria en zoon Jan heeft haar getekend. Maar in de bedstee kon ze Frerik niet weigeren. Hij was een goede man en deelde haar verdriet over de twee kinderen die er niet meer zijn. Ze was nu al ruim tweeënhalf jaar niet meer zwanger. Stilletjes hoopte ze dat haar vruchtbaarheid wel voorbij was. Haar twee oudste kinderen Berendina en Gerrit waren al groot en zowel Frerik had veel hulp aan Gerrit en Berendina hielp haar flink bij haar weefactiviteiten en de rest van de huishouding. Het zou niet lang meer duren of ze zal op een andere boerderij de scepter gaan zwaaien. Dus aan alle hulp lag het niet, maar ze voelde zich oud. Weer de last van een dikke buik en de bevalling die elke keer anders was.
De hele zomer worstelde ze zo door. Een te oude vrouw die zwanger was. Berendina was heel lief, ze nam zoveel mogelijk taken van haar over. Goed geholpen door haar kleinere zusjes Grietje en Maria. Ze lieten Jenne met rust. Jenne was blij om te zien dat haar dochters zich wel konden redden. Dat maakte het vooruitzicht op de bevalling wat makkelijker. Voor het geval er iets mis zou gaan.

About the author

Ineke van Vonno, geboren op 3 oktober 1954 in Almelo. Na de middelbare school volgt zij in Den Haag de bibliotheek opleiding aan de P.A.Thiele Academie. Zij werkte lange tijd bij de Bibliotheek van de TU-Delft. Na ruim 40 jaar in Delft gewoond te hebben, besloot ze met haar Delftse man terug naar Twente te gaan. Nieuwsgierig naar haar Twentse wortels, vroeg ze haar man, die veel genealogisch onderzoek doet, om haar voorouders van haar vaders moeder, uit te zoeken. Hij deed opmerkelijke vondsten. De plek waar ze waren gaan wonen, was historische grond. Een verhaal was geboren.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Jenne - Een Twentse familiegeschiedenis

Author:

Ineke van Vonno

Category:

Novels

Number of pages:

128

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

20-09-2019

ISBN:

978-94-6389-614-6 / 9789463896146

Price:

€ 18,50

Language

Dutch