Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Parkinson in de opmars
Bewegen tussen strijd en overgave

Auteur

Lies van der Heide

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Deze verhalenbundel schetst een beeld van het dagelijks leven met de progressie van de ziekte van Parkinson. Het is een vervolg op Het Project Parkinson dat de beginfase kenmerkt. Levendig en met humor geschreven ervaringen van patiënt, partner en mantelzorger zijn een weergave van zowel strijd als acceptatie. Vallen en weer opstaan zijn aan de orde van de dag. Toenemende afhankelijkheid vraagt steeds weer improvisatie en nieuwe maatregelen. Veel kan niet meer, maar veel ook nog wel. Tot slot komt overgave aan de orde.

Over de auteur

"Ik ben op dit moment 72 jaar, getrouwd en oma van drie kleinkinderen. Tot mijn pensionering werkte ik als maatschappelijk werkster. Zes jaar geleden kwam Parkinson op mijn pad. Het omgaan met deze progressieve ziekte werd een nieuwe levensopdracht. Mijn passie voor schrijven heeft geholpen om hier vorm aan te geven. Ervaringen van de eerste fase staan in het boek Het Project Parkinson. Het vervolg is dus nu verschenen: Parkinson in de opmars."

Productinformatie

ISBN
9789402204919 / 978-94-022-0491-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
03-01-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
122
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

We genieten nog meer van het contact met elkaar, het bijpraten én, op onze gevorderde leeftijd in toenemende mate van belang, het delen van elkaars gezondheid wel en wee. Mijn rechterarm is enthousiast en ondersteunt met een flinke tremor mijn verhaal. De linkerarm wil niet achterblijven en doet, ietwat kalmer, ook zijn best. Er wordt niets over gezegd. Men weet, ziet en zwijgt met respect. In dit gezelschap is deze uitingsvorm van vriend P. nieuw. Lopen deed ik al langer moeilijk, mijn grote lompe schoenen waren al eerder in het zicht. De balansverstoring is zeer toegenomen en dat is goed zichtbaar bij het opstaan en als toiletbezoek aan de orde is. Dan is het tijd voor de lunch:
"Wil je kippensoep of courgettesoep?"
"Nee, liever geen soep."
Dan komen de onvermijdelijke oplossingen.
"Er zijn van die grote slabbers te koop."
"Ja, weet ik."
"Met een theedoek. Wil je een theedoek?"
"Nee, doe maar niet, gewoon geen soep."
"Alleen de bouillon dan, ik doe het wel in een kopje?"
Ik bezwijk. De soep uit een kopje is heerlijk. En alles is zo goed bedoeld. Na nog heel veel meer en tremorproof lekkers gaat de eerste dame naar haar rustuurtje. Zij kan de trap nog op. Voor mij is er een gelijkvloers bedje beschikbaar en de derde dame snurkt even later op de bank in de woonkamer. Onze gastvrouw is de jongste en de fitste. Zij reddert, ruimt en zorgt.
En de vier mannen bespreken de zorgelijke politieke situatie, buiten in de zon. Door het open raam van de slaapkamer hoor ik op afstand hun brommerig stemgeluid. Ik dommel wat weg en voel me als een kind, beschermd door ‘de vaders’. Na een gouden uurtje rust is er buiten een nieuw kabinet samengesteld, is er thee met bonbons en is de groep weer compleet.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Trees Visser op 27-01-2014
Beschrijving van een wankel evenwicht van tegenslag,onbegrip,pijn en onmacht enerzijds en toch positief proberen te blijven en leuke uitjes te hebben en te ondernemen met de kleinkinderen en de mantelzorger/partner/ lief anderzijds.
Het is een rollercoaster van emoties en bevindingen,
waarbij de humor en het relativeringsvermogen immer aanwezig zijn.
All in all: a good read.
door Wilma van Rooijen op 22-01-2014
Het boek 'Parkinson in de opmars' is een vervolg op het eerder geschreven 'Het Project Parkinson'. De column -achtige verhalen schrijft Lies toegankelijk en vooral beeldend. Je ziet voor je waar zij als P. patiënt tegen aanloopt in de ' gezonde wereld'. Je voelt mee met de emoties rondom het stukje bij beetje inleveren van je actieve en mobiele leven. Ik vind dit een aanrader voor zowel patiënten als niet-patiënten. Het geeft een inkijkje in de wereld van iemand die heeft te dealen met een progressieve ziekte, iets wat ons allen kan overkomen. Van strijd tot acceptatie en overgave. Bovenal blijft je bij waar de schrijfster de kracht vandaan haalt om de moed er in te houden. Mooie citaten en overdenkingen maar ook eigen inzichten. Levenslessen voor iedereen.