Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

NEDERLAND IN WO I

Auteur

Peter van Leeuwen

Uitvoering
Paperback
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Nederland in WO I geeft inzicht in het reilen en zeilen van een natie in een wereld die brandt. Hoe voelde het te leven met een oppermachtige achterbuur, Duitsland, waar de ellende almaar toenam? Hoe gingen we om met profiteurs, oorlogswinst-makers? Wat was onze houding tegenover ‘de vijand’ die, anders dan in WO II, niet uit Duitsland alleen bestond? En hoe trotseerden we die andere, veel spookachtiger ‘oorlog’: de Spaanse griep, die hier duizenden slachtoffers maakte? De Grote oorlog… Velen denken dat er hier toen niets gebeurde. Vergeet het… Duik in de historie met Nederland in WO I, de handel is overal…

Over de auteur

"Ik was jarenlang journalist voor diverse kranten en tijdschriften, later werkzaam als redacteur/communicatie-adviseur bij Aedes vereniging van woningcorporaties. Mijn belangstelling voor historie blijkt niet alleen uit het boek Nederland in WO I, maar onder meer ook uit: De dood van Rubber, een roman over het Gelderse Heveadorp in WO II; Idealen & Graaien, een boek over de volkshuisvesting en Bewogen Stenen, een roman over 750 jaar Kasteel Doorwerth."

Productinformatie

ISBN
9789402207682 / 978-94-022-0768-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-05-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
404
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

‘Mannen, we bewaken de neutraliteit voor koningin, volk en vaderland!’ Vaak hoorden de militairen taal van dit kaliber. Ze wisten dat de legertop ernstige bedenkingen koesterde over de toestand van het landleger en de vloot, maar hoe ernstig, daarvan hadden ze geen benul. ‘We zijn te weinig voorbereid’, verzuchtte opperbevelhebber Snijders in een geheime notitie.
En hoe… ‘Het moreel van de troepen is laag en het kader incapabel’, schreef hij. Met zo’n houding de oorlog ingaan is niet direct wat je van de opperste legerleider verwacht. Maar het was waar: we schoten lichtkogels af met mortieren van weleer. Gasmaskers waren nauwelijks voorhanden en het aantal kanonnen was minimaal, er zaten zelfs nog exemplaren bij uit 1870.

En hoe zat het met het nieuwste wapen: de mitrailleur? In een middag te tellen, berichtte Snijders. Het ontbrak aan voldoende geweren. En helmen? Niks, maar dat bomde niet, want de ‘bondgenoten’, liever gezegd ‘onze vrienden’, kenden ze ook niet – de Pickelhaube van het Duitse leger was niet meer dan een versierd hoofddeksel, een schietschijf bovendien, vandaar dat ze die glanzende Pickel er snel afhaalden. Pas in 1916 kocht het Nederlandse leger een partij Franse Casque Adrian helmen, maar nog waren er veel te weinig...

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek