Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Làànd van mien oolders

Auteur

Mans van Sangel

Uitvoering
Paperback
Prijs
24 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Pakkende gedichten en grappige verzen: Làànd van mien oolders bevat verhalen in het Sallands-Twents dialect. We volgen de jeugdbelevenissen van de schrijver. Hoe was het op het platteland in de jaren zestig van de vorige eeuw? De wekelijkse gebeurtenissen in Rijssen-Holten en Bathmen passeren de revue, afgewisseld met gefingeerde verhalen over Derk met de Beer. Een ontroerend kerstverhaal over een paljas, het levensverhaal van Janna Noordkamp, de oudste vrouw van Overijssel, en de belevenissen van Leny Polak en Podts Jan Alb: u wilt ze toch niet missen? Het zijn herkenbare verhalen in onvervalst dialect.

Over de auteur

"In 1947 ben ik geboren in het hartje van Holten en sinds 2 jaar ben ik gepensioneerd. Ik woon alweer vele jaren met mijn vrouw in de buitengebieden van Loo-Bathmen. Vanaf 2004 ben ik gaan schrijven, als correspondent bij de Stentor en als columnist bij Holten Extra. Eerder verschenen van mijn hand bij Boekscout: Wis en waarachtig (2007), Het leste keerske (2009) en Goold’n Treuintjes (2011)."

Productinformatie

ISBN
9789402208733 / 978-94-022-0873-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-06-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
310
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Argens in het Hoolter làànd, lèèm’n der tweiduuzend joar elèène, nen onnèuzeln, ech ne paljas. Zô as iedern paljas, wolle hèèl geerne, onwies wies word’n.
Hij was gek van de sterr’n an de lôch. Hij wörd’n nôôit mèu, um der noa te kiek’n en zich an de wiedsheid en de mèuite te vergaap’n.
 
Zô kôn ’t gebuur’n det, net in’ nach det Jezus wörd’n geboorn, neet allèène de drei koning’n de nieje sterre in de smiez’n hadd’n, mar ôk ôônzen onnèuzelen paljas.
Die sterre gif völle meer lech, dan al die ààndern, dach e biej zichzelf. Die sterre zut er godsgleunig môôi uut. De ôôlde baas kon wal is wat jongs biej de vrouwe hemm’n. Wat zô ’k geerne will’n deen’n biej det nieje koningskind. Iedern niejen koning kan umwiel nog wà ne paljas gebruuk’n.
Wat mein ie, zèè re tèèg’n zichzelf, ik zeuk ‘m op. Die sterre wis miej vaste de weg wà.
Hij môs ter lange oaver noadèènk’n, wat e vuur det kleine oas met môs nemm’n. Hij had allèène mà nen ôôlde musse op ’n kop, met in de ééne hàànd ne leer’n buul met drink’n en in’ ààndern zien leste körske brôôd.
Veerder hat e niks van weerde um weg te gèèm’n.
Zôô gung e op pad, ne maffe musse op ’n kop. In de eene hàànd zien buul met drink’n en in’ ààndern zien leste körske brôôd.
 
‘N allerèèrst’n nach brach de sterre ‘m biej een armetierig boerderiejke op de Borkeld. Jezus Miena wat ’n armood. Hij zag doar een kèèrltje det neet kon lôôp’n. Het männeke huul’n, umdet e neet met de ààndere wichter kôn spöll’n. In zien goodheid dach ôônzen paljas, loa ’k det kind miene ôôlde musse mà gèèm’n. Hij kan ’t better gebruuk’n as det kleine oas van ôônz’n Almachtigen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Wis en waarachtig

Mans van Sangel

Dit boek is geschreven in het Sallands dialect en speciaal in het Holtens dialect. Het geeft een overzicht van wat in 2006 in Rijssen/Holten gebeurd is. Van Sangel verhaalt vanuit zijn eigen blikveld, en houdt de lezer een spiegel voor. Dat resulteert in leuke anekdotes over hoe het leven in Holten en omgeving zich afspeelt en afspeelde. Lezen in het dialect is onwennig. Eenmaal begonnen, zal de glimlach der herkenning het leesplezier vergroten. Al met al is het een boekwerk voor iedereen die het Sallands dialect een warm hart toedraagt.
18,99
Voorkant cover

Het leste keerske.

Mans van Sangel

Dit boek geeft een overzicht van gebeurtenissen in de gemeente Rijssen-Holten in 2007 en 2008. Deze gebeurtenissen, waaronder de politieke geschillen, worden afgewisseld met korte verhalen. Deze gaan over Salland van vroeger en nu, zoals ze door de schrijver in zijn geboorteplaats zijn beleefd. Het geheel wordt opgevuld met gedichten, die goed aansluiten bij de verschillende verhalen. Het boek is geschreven in het Sallands-Holtens dialect en leest voor de dialectkenner vrij gemakkelijk.
22,50
Voorkant cover

Goold'n Treuintjes

Mans van Sangel

Goold’n Treuintjes bevat een bundeling van verhalen, hoofdzakelijk in het Sallands dialect. Als rode draad volgt de lezer de gebeurtenissen in Rijssen-Holten in 2009 en 2010. Het geheel wordt afgewisseld met pakkende gedichten, verzen en verhalen, die zich afspelen in Overijssel. U wilt toch ook het unieke verhaal lezen over grootmoeder Tuitert, met haar beleving tijdens de gouden schaatsrace van kleinzoon Mark? Verhalen, die voor velen herkenbaar zijn. Het geheel sluit af met een speciaal gedicht, met de prachtige slotzin: het lech van ’t hèèle lèèm’n zit in het duuster van de nach.
22,50
Voorkant cover

In Röste en Vrea De Vèèrkàànte Viefkop 2014 t/m 2016

Mans van Sangel

In Röste en Vrea duidt er op dat er in ons land vrede is. Buiten de landsgrenzen is dit helaas anders. Oorlogen en aanslagen zijn aan de orde van de dag. Het boek bevat verhalen in onvervalst Sallands-Twents-Achterhoeks dialect. Verhalen over heden en verleden, kerstvertellingen en gedichten. Wat te denken van de link met onze beroemdste voetballer, het neerstorten van de MH 17 en de wonderlijke gebeurtenis op Kerstavond in Bathmen. De Franse bezetting en de herdenking op de Canadese Begraafplaats. Velen zullen zich herkennen in de verhalen uit hun jeugd en door de verscheidenheid aan onderwerpen blijft het boeien.
23,50