Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Afrodite & Europa

Auteur

C.A. Klok

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Afrodite en Europa, namen uit de Griekse mythologie, hadden al in de oudheid betrekking op Cyprus. Dit boek behandelt op beknopte wijze de geschiedenis van het eiland. Beginnend bij de prehistorie eindigt de auteur bij het hedendaagse Cyprus, waar een krachtig nationalisme de Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten gescheiden houdt. Een rode draad in de geschiedenis van Cyprus is dat het voortdurend speelbal was van grotere machten in de regio. Dat leidde tot lange perioden van overheersing, door Assyriërs, Perzen, Romeinen, Byzantijnen, Turken en meest recent de Britten. In 1960 werd Cyprus onafhankelijk, maar dat bracht grote problemen met zich mee.

Over de auteur

"Ik ben geboren in Dordrecht, waar ik jarenlang als docent geschiedenis werkte. Ik studeerde af in de contemporaine geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde mij in de geschiedenis van het moderne Griekenland en Cyprus. Ik publiceerde talloze artikelen over Griekenland en Cyprus. Ik geef met enige regelmaat in de media commentaar op de situatie in die landen. Afrodite en Europa kwam tot stand na het meewerken aan enkele radioreportages op Cyprus."

Productinformatie

ISBN
9789402208849 / 978-94-022-0884-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-06-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
200
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Nadat Richard zich had verzekerd van een aanzienlijke buit, door in ruil voor een forse schatting de bevolking te beloven dat hun eigen wetten en instituties gehandhaafd zouden blijven, vertrok hij naar Palestina. Cyprus verkocht hij voor 100.000 bezanten (goudstukken) aan de Orde van de Tempeliers. Deze stuurde echter een te klein garnizoen om het eiland effectief onder controle te houden. Dat bleek toen er verzet rees tegen de belastingen die de Tempeliers begonnen te heffen. De onvrede liep zo hoog op, dat het met Pasen 1192 in Nicosia tot een uitbarsting kwam. Hoewel een handvol ridders bij die gelegenheid een bloedbad aanrichtte onder de inwoners van de stad, kwam de orde tot de slotsom dat zij Cyprus liever kwijt dan rijk was en verzocht Richard daarom tot ontbinding van de koopovereenkomst. Die ging akkoord. In zijn gevolg bevond zich reeds een aspirant koper, die bereid was het eiland onder identieke voorwaarden over te nemen. Zijn naam was Guy de Lusignan, een edelman van Franse afkomst, die in 1191 voor Richard de belangrijke burcht van Kyreneia had veroverd.
            De Lusignan was een tamelijk onbetekenende ridder, tot het ogenblik dat hij in het huwelijk trad met Sybille, de kinderloze weduwe van de in 1180 overleden koning Boudewijn IV van Jeruzalem. De betrekkelijk geringe afkomst van De Lusignan maakte het huwelijk niet populair. Dat was de reden waarom de Haute Cour, de raad van edelen van Jeruzalem, weigerde om Guy als koning te erkennen toen Sybille werd gekroond. Dat gebeurde in 1186, na het overlijden van de officiële erfgenaam van Boudewijn IV, een neefje van zeven jaar. Na de verovering van Jeruzalem (1187) en de dood van Sybille (1190), was iedere kans op de kroon van Jeruzalem voor de Lusignan verkeken. Cyprus diende zich daarom aan als een mooi alternatief.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek