Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Friedemann Bach, een geniale zoon

Auteur

Peter Frederiks

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
☆ ☆ 3,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
22 ,25
Verzending
Exclusief verzendkosten
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wat heeft Friedemann, de oudste zoon van Johann Sebastian Bach, gebracht tot vadermoord, dertig jaar na het overlijden van het slachtoffer? Als jong kind komt Friedemann onontkoombaar in aanraking met muziek. Sebastian heeft veel wensen voor zijn zoon: posities met aanzien, een huwelijk en uitgebreid nageslacht. Als Bach senior overlijdt, komt Friedemann in het bezit van een kostbare muzikale erfenis, die als een zware last op zijn schouders rust. Hij ervaart het gewicht van zijn vader het meest knellend als hij betrokken wordt bij de biografie over het genie Johann Sebastian Bach. Maar dan lonkt een verschrikkelijke uitweg.

Over de auteur

"Onderwijsvernieuwing was mijn ziel en zaligheid; in een aantal publicaties schreef ik hierover. Een aantal jaren terug verscheen mijn novelle ‘Lieve Paul’. Dat muziek me buitengewoon boeit, kan geen verrassing zijn; mijn motto: geen dag zonder Bach. Ik maak graag foto’s, vooral portretten en reportages."

Productinformatie

ISBN
9789402210880 / 978-94-022-1088-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-09-2014
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
290
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Sebastian, nog steeds in de armen van Anna Magdalena, keek over haar schouder zijn zoon aan en zijn blik liet niets aan duidelijkheid te wensen te over. Maar de vraag was gesteld en kon niet meer verdwijnen in dat spanningsveld tussen vader en zoon.
Sebastian maakte zich los uit de armen van zijn vrouw en liep in kalme passen op zijn zoon af.
‘Friedemann, wat is er aan de hand, ben je niet goed bij je verstand, heb je ieder gevoel voor verhoudingen verloren? Wat haal je je in het hoofd juist op dit moment met zo een vraag te komen? Waar hebben we mee te maken, wat denk jij Anna Magdalena, wat heeft mijn stamhouder nu weer verzonnen? Stil, stil, jij Friedemann, ik zie aan je dat je misschien wel spijt hebt van je onbezonnen vraag, maar daar is het te laat voor. De vraag is gesteld en, weet je wat, ik ga je geen antwoord geven. Loop jij nog maar een tijd rond met je schaamte en je ongemak. Gebruik die tijd goed, mijn zoon, en ga bij jezelf na waarom je zo een vraag nooit en te nimmer mag stellen. Onderzoek je eigen ijdelheid. Onderzoek je gevoel van onmisbaarheid. Onderzoek de mate waarin het je mogelijk is je ondergeschikt te maken aan een hoger doel. Ik wil de eerste weken niets meer van je horen, Friedemann.’
Sebastian pakte Anna Magdalena bij de arm en samen verlieten ze de kamer waarin dit merkwaardige en ongemakkelijke gesprek had plaats gevonden.
Friedemann bleef alleen achter. Zo kwaad had hij zijn vader nog nooit gezien. Was het nu echt zo een ongepaste vraag? En waarom keek Anna Magdalena zo vreemd naar hem?

Reviews

☆ ☆

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door J. Banens op 17-05-2015
Het boek heb ik met veel plezier gelezen. Het is duidelijk een roman met alle vrijheden van dien. Het fijne van het verhaal vind ik dat er ook veel juistheden in worden vermeld. Wel heb ik moeite met de sexuele belevenissen van stiefmoeder en stiefzoon. Gelukkig wordt er aan het einde in de "autobiografie" gezegd dat het misschien wel een fantasie of geheugenstoornis is geweest.
☆ ☆ door Wim van Riet op 02-11-2014
Het boek leest als een biografie. Door de enorme hoeveelheid concrete feiten en details als data, meervoudige voornamen en niet in het minst door het hier en daar formele taalgebruik en de citaten in het oud-Duits wordt er een geloofwaardige sfeer in het boek opgeroepen. Die sfeer dwingt je te geloven in de historische correctheid van hetgeen je leest. Tegelijkertijd weet je dat je in een roman bezig bent. Je weet niet meer wat je geloven moet en dat maakt het voor iemand die graag leest tot een uitdaging de volgende bladzijde om te slaan.
De karakters van de hoofdrolspelers ontwikkelen zich slechts langs de lijnen van de relationele spanningen. Meer en meer gingen zowel vader als zoon mij tegenstaan voor wat betreft hun onhebbelijkheden. Senior autoritair, junior achterbaks in zijn pogingen zich aan de vaderlijke macht te onttrekken en een eigen muzikaal leven te leiden uit de schaduw van zijn vader. De betrekkelijk geringe karakterontwikkeling vormde echter geen enkele bezwaar tegen de achtergrond van de quasi-biografie, integendeel het versterkte juist het biografisch feitelijke karakter van de roman.
De intrige begint eigenlijk heel onschuldig, een tegenstelling tussen een dominante geniale vader en een muzikale zoon die zijn eigen weg wil volgen. Uitmondend in slinksheden van de zoon om toch vooral onder het juk van de erfenis van de vader uit te komen, zelfs al voordat diens dood zich aandient. De erotische escapades van de stiefmoeder geven aan de gespannen verhouding vader/zoon nog een extra dimensie.
Sterk vind ik de wisseling van perspectief in het Tweede Deel. De zoon neemt de plaats in van de verteller. De biografie wordt dan zelfs een beetje autobiografie! Literair gezien vond ik het aardig dat ik als lezer op het verkeerde been werd gezet over de plot. Ik werd door enkele aanwijzingen gedreven in de richting van vuur, maar het werd water. Het onverwachte is de verrassing waar je als lezer op wacht.