Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De kwetsbare patiënt

Auteur

Paul Goderis

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De diagnose ‘kanker’ confronteerde de auteur met intense emoties, de eindigheid van zijn bestaan en grote beperkingen in zijn mobiliteit. In De Kwetsbare Patiënt houdt hij als ervaringsdeskundige een pleidooi voor een geneeskunde waarin de behandeling van het zieke lichaam hand in hand gaat met aandacht voor de zieke persoon. Aan de hand van concrete voorvallen en sociaal-psychologische beschouwingen laat hij het grote belang zien van het centraal stellen van de patiënt op het vlak van bejegening, informatievoorziening en besluitvorming.

Over de auteur

"Mijn grote interesse voor de psychologie, de filosofie en de gezondheidszorg bleek al in mijn studiekeuzes. Ook in mijn beroepsleven als bestuurder in de zorg voor mensen met een beperking hebben deze vakgebieden een belangrijke rol gespeeld. Door mijn levensbedreigende ziekte is deze belangstelling op een tragische en persoonlijke wijze verbonden geraakt met mijn eigen lot. Daaruit is De Kwetsbare Patiënt geboren."

Op 25 februari 2020 is Paul Goderis helaas overleden.

Productinformatie

ISBN
9789402213164 / 978-94-022-1316-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-12-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
186
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

De diagnose dat ik een grote kwaadaardige tumor heb in mijn bekken, had ik eigenlijk rustig aange-hoord. Toch waren, paradoxaal genoeg, tegelijkertijd alle alarmbellen gaan rinkelen. De chirurg zei dat de slechte boodschap was dat het kwaadaardig was en de goede boodschap dat het schildklierkanker was. Als je kanker hebt, kun je het beste schildklierkanker hebben, zo zei hij, omdat dit de beste overlevingskansen biedt. Hij had ervoor gezorgd dat wij gelijk bij een endocrinoloog terecht konden voor verdere opvang. Een handelswijze waar wij hem dankbaar voor waren.
De endocrinoloog vertelde ons over de verdere gang van zaken en over de behandelmogelijkheden. Wij gingen redelijk positief naar huis. In het weekend ging ik zelf opzoeken wat er bekend was over mijn kwaal en wat de prognose en de behandelmogelijkhe-den waren. Twee zaken sprongen er uit. Wat ik had, was heel zeldzaam en er was weinig over bekend. Voor zover er wel uitspraken werden gedaan, bleek de prognose op basis van mijn leeftijd, geslacht en grootte van de tumor ongunstig. Tijdens het weekend drong meer tot mij door wat er aan de hand was.
Toch duurde het enkele maanden voor ik helemaal in de gaten had dat het echt mijzelf betrof. Regelmatig betrapte ik er mij op dat ik dacht dat het om een derde ging en niet om mijzelf. Soms voelde het irreëel en leek het veraf. Daarnaast ervoer ik ongeloof dat het echt zo was.
Eigenlijk had ik nooit gedacht dat iets dergelijks mij kon overkomen. Ik was mijn hele leven gezond geweest, nooit ziek en heb nauwelijks medicijnen geslikt. Zoiets overkwam een ander en niet mij.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Chandra Jainandunsing op 25-03-2016
Mijn partner heeft multipele myeloom (beenmergkanker). Wat dr. Goderis beschrijft is ook precies waar wij tegenaan zijn gelopen. Goed dat er woorden zijn gegeven aan emoties van teleurstelling, woede en verdriet. het is een stuk erkenning van een periode vol vertwijfeling en ongeloof over de gebreken van de huidige gezondheidszorg en de behandelaar, zowel in de aanpak van de ziekte als de omgang met een uiterst kwetsbare patiënt.
Hoe word je nog zieker door toedoen van het huidige systeem dan dat je al bent? Maar ook, hoe normaal deze gebreken kennelijk worden gevonden.