Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Slag bij Puiflijk

Auteur

Drs. G-J.A.N. Derksen

Uitvoering
Paperback
Reviews
☆ ☆ 2,5 / 5 (3 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Geschiedschrijving is een pad vol valkuilen en voetklemmen. Het ligt ook politiek gevoelig. De waarheid valt vaak ten prooi aan letterdieverij en fictie. Al deze aspecten zien we terug in het boek De Slag bij Puiflijk. Deze geschiedenis werd tot voor kort van alle kanten gemanipuleerd en nauwelijks op basis van de echte feiten voor het voetlicht gebracht. Dit ondergeschoven kind zal de kritische lezer aangaande de aanloop tot de Bataafse Republiek een platvloersere kijk op de gang van zaken geven. De plattelander viel ten prooi aan de euforie van de burgerklasse. Zij sloegen echter de weg in van de maatschappelijk emancipatie.

Over de auteur

"Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik meer leefde met het verleden dan in het heden. Immers het heden is een product van het verleden. Mijn studie geschiedenis gaf mij het gereedschap dat verleden om te zetten in geschiedenissen. De Slag bij Puiflijk is zo’n geschiedenis. Dit onderzoek toont wederom aan dat het verleden soms een slecht geheugen is met volop manipulatie en onvolledigheden."

Productinformatie

ISBN
9789402216448 / 978-94-022-1644-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-05-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
188
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Zelden kwam het Land van Maas en Waal met haar ligging op de grens van de Republiek en Generaliteitslanden zo prominent in beeld als in de loop van de ontwikkelingen in de Nederlanden in het bewogen jaar 1794. In dat jaar vond namelijk de zogenaamde Slag bij Puiflijk plaats. Meerdere malen kreeg deze slag aandacht in de plaatselijke pers en bij lokale historici. De geschiedenis eindigde altijd met vraagtekens. Het werd tijd te zien in hoeverre het tot nu toe geschetste beeld klopt en of aanvullende antwoorden kunnen worden gegeven.

Het doel van deze studie is de geschiedenis van de Slag bij Puiflijk zo waarheidsgetrouw mogelijk te verhalen. Erg belangrijk is aan te geven waar er missers en fouten werden gemaakt in bestaande publicaties waarbij onzorgvuldigheid blijkt en het naschrijven meer regel werd dan zelf onderzoek doen.

Ik beoog met dit onderzoek het beeld van de gebeurtenissen te verhelderen en op bepaalde punten te corrigeren. In een later stadium kunnen Engelse militaire archieven wellicht een aanvulling geven op deze geschiedenis.
Als eerste werden alle recente publicaties over dit onderwerp naast elkaar gelegd en op inhoud met elkaar vergeleken. Vervolgens werd een breder, historisch literatuuronderzoek gestart. Daarenboven werden in relatie met de Slag bij Puiflijk primaire bronnen uit de archieven van Nijmegen, Tiel, Den Bosch, Lille (Frankrijk) en Marburg (Duitsland) geraadpleegd. Het Archive de L’Armee du Nord in Vincennes/Parijs bood de gelegenheid de geschiedenis het dichtst te benaderen. Sterker nog, contemporaine bronnen in dit archief werden bepalend voor de kennis over de Slag bij Puiflijk.

Reviews (3)

☆ ☆

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Geschreven door B.Weeber op 13-09-2017
Het boek verdient zeker de drie sterren. Het onderzoek is zeker op hoog niveau ! Zelf heb ik geen klagen over de leesbaarheid. Goed boek voor de geschiedschrijving van Nederland en Maas en Waal in bijzonder.
☆ ☆ ☆ door W. Kramer op 27-08-2017
Geschiedkundig belangwekkend boek en daardoor zeker 3 sterren waard. Echter redigeerwerk is zeer ondermaats of ontbreekt en had de leesbaarheid een stuk aangenamer gemaakt. Daardoor maar 2 sterren.
☆ ☆ door Jan reijnen op 02-08-2015
Het raadsel van deze veldslag dat zich rond 1794 afspeelde in de velden van Puiflijk nu eigenlijk grondig uitgezocht door raadpleging van diverse archieven in Frankrijk.
Waardering voor het vele werk dat in stilte van de buitenlandse archieven is uitgezocht.
Helaas is in de afgelopen jaren deze geschiedenis bij herhaling telkenmale foutief over geschreven van de een naar de ander.
Dit onderzoek geeft duidelijkheid rond het mistige verhaal uit de historie.