Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Toerisme in Oostende in het interbellum

Auteur

Sofie Pijlijser

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Oostende in het interbellum, een tijd waarin een vakantie aan zee ook voor de gewone man mogelijk werd. Een tijd waarin de zeden in volle verandering waren. Hoe ging het stadsbestuur van Oostende om met het toerisme? Koos ze voor een stimulerende of afremmende aanpak? In hoeverre drukte ze een stempel op het toerisme in Oostende? En hoe voelde de gewone Oostendenaar zich bij het toeristische beleid van haar stadsbestuur? Hield het stadsbestuur rekening met de wensen en grieven van de gewone Oostendenaar? Op deze en vele andere vragen geeft dit boek een antwoord.

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1976 in Oostende. Aan de Open Universiteit in Nederland behaalde ik mijn diploma cum laude als Master of Arts in Kunst- en Cultuurwetenschappen. Alhoewel ik reeds verschillende leerwerkboeken voor het secundair onderwijs publiceerde, is dit mijn eerste wetenschappelijke werk. Door het schrijven van dit boek werden mijn twee liefdes gecombineerd: historisch onderzoek en Oostende."

Productinformatie

ISBN
9789402216608 / 978-94-022-1660-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-06-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
164
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het was vooral de zonnebadcultus die ervoor zorgde dat het lichaam in toenemende mate ontbloot werd. Net dat ontbloten zorgde voor nogal wat opschudding. Het stadsbestuur kreeg dan ook heel wat klachten binnen vanuit diverse hoeken met de vraag om in te grijpen op het strand. Zo hadden veel katholieke kringen, zoals Zedenadel, het moeilijk met de ‘zedenverwildering’. Zedenadel organiseerde dan ook afficheacties, waakte over de toepassing van de politiereglementen en ontwierp zelfs een zedelijk badpak. In Oostende wilden bepaalde ouders hun kinderen zelfs niet meer naar het strand toe sturen, zoals blijkt uit de katholieke krant De Duinengalm van 23 september 1938.

Dit park (het Leopoldpark, SP) is een ware levensbehoefte geworden sedert veel ouders het niet met hun geweten kunnen overeenbrengen hun kinderen te brengen naar het strand, dat nochtans voor iedereen is en voornamelijk voor de jeugd, doch door de laksheid van ons stadsbestuur tot een oord van verderf geworden is voor de kinderen.

Toch was het vooral vanuit de nationale overheid dat men tegenwind bood. Artikel 385 van het Strafwetboek verbood baders in België namelijk om neer te liggen in het zand in badkostuum. Dit was niet naar de zin van het Oostendse stadsbestuur. Niet enkel in Oostende vond men dit artikel uit het Strafwetboek overdreven. Ook in de badstad Knokke werd hier over geklaagd. Oostende ontving namelijk een brief van de burgemeester van Knokke waarin deze klaagde over de wel erg strenge aanpak van de politie, die niet zoals nu onder het gezag stond van de burgemeester maar wel van de Procureur des Konings. De politie berispte namelijk menig toerist over de inbreuk op het artikel 385 van het Strafwetboek. De burgemeester van Knokke wilde dat het Oostendse stadsbestuur zou reageren tegen de Procureur des Konings, en zou aansturen op een meer ‘soepele’ aanpak.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Pieter op 20-06-2023
Toerisme in Oostende in het interbellum is een prachtig geschreven boek dat een meeslepende en gedetailleerde kijk biedt op de gloriejaren van deze bruisende kuststad. Het is een ware schat voor zowel geschiedenisliefhebbers als enthousiaste reizigers die geïnteresseerd zijn in de evolutie van toerisme.

Het boek neemt ons mee op een nostalgische reis terug in de tijd, naar de periode tussen de twee wereldoorlogen. De auteur, met haar diepgaande kennis van Oostende en haar passie voor geschiedenis, heeft een meesterwerk afgeleverd dat het verhaal van deze periode tot leven brengt. Vanaf het moment dat je de eerste pagina omslaat, word je betoverd door de levendige beschrijvingen van de strandpromenade, de elegante Belle Epoque-architectuur en de bruisende sfeer van de stad.

Wat dit boek echt onderscheidt, is de ongelooflijke hoeveelheid research en de zorgvuldigheid waarmee de auteur haar bevindingen presenteert. Elk hoofdstuk is rijk aan feiten, anekdotes en foto's die je in staat stellen om jezelf onder te dompelen in de tijdperk. Je kunt je bijna voorstellen hoe het was om over de strandboulevard te flaneren, te genieten van luxueuze hotels en te dansen in de chique casino's.

De auteur schuwt ook de sociaal-culturele aspecten van die tijd niet. Zij beschrijft de opkomst van de badmode, de evolutie van de toeristische infrastructuur en de invloed van de oorlogsjaren op het toerisme. Dit geeft een dieper inzicht in de transformatie van Oostende en hoe het een favoriete bestemming werd voor reizigers uit alle lagen van de bevolking.

De schrijfstijl is vlot en meeslepend, waardoor je als lezer moeilijk kunt stoppen met lezen. Elk hoofdstuk is goed gestructureerd en neemt je mee op een ontdekkingsreis door de geschiedenis. De begeleidende foto's en illustraties dragen bij aan de levendigheid van het boek en maken het nog aantrekkelijker.

Toerisme in Oostende in het interbellum is niet alleen een boek dat je één keer leest en vervolgens in de boekenkast laat verstoffen. Het is een naslagwerk dat je keer op keer zult raadplegen, of je nu op zoek bent naar specifieke informatie over een bepaald hotel, een beroemde persoonlijkheid uit die tijd, of gewoon wilt wegdromen naar de gloriedagen van het interbellum.

Al met al is Toerisme in Oostende in het interbellum een meesterwerk dat zowel historische nauwkeurigheid als vermakelijkheid combineert. Het is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van