Sommigen willen de inhoudsopgave zien om zich een beter beeld van de inhoud te vormen. De inhoudsopgave kun je zien op:
http://www.slimmefinanciering.nl/de-kunst-van-het-tegendenken-vanaf-vandaag-in-de-winkel/
De kunst van het tegendenken
- Auteur
-
Rudy van Stratum Stijn van Liefland
- Uitvoering
- Paperback
- Reviews
- 5,0 / 5 (3 reviews )
- Prijs
- € 21 ,35
Samenvatting
Waarom kopen we niet massaal spaarlampen als we daar geld mee kunnen besparen? Waarom kopen we toch een 'goedkope' telefoon als we maandenlang aan een te duur abonnement vastzitten? Waarom gaat een gemeente de mist in met een nieuwbouwwijk en een woningbouwcorporatie met een schip? Elke dag nemen we honderden beslissingen. Meestal gaat dat goed, maar soms maken we kostbare fouten. Kunnen we deze kostbare fouten voorkomen door meer 'tegen te denken'? Daarover gaat dit boek. Tegendenken helpt bij zowel alledaagse vraagstukken als bij grote en complexe zakelijke projecten. Met veel voorbeelden en handige tools.
Over de auteur
"Wij, ir. Stijn van Liefland (adviseur duurzaamheid) en dr. Rudy van Stratum (econoom, organisatieadviseur), trekken al bijna tien jaar samen op met onze opdrachtgevers. Sinds 2011 schrijven we wekelijks een nieuwe blog. Wij houden ervan complexiteit van strategie en beleid terug te brengen naar de essentie en werken daarbij graag met simpele plaatjes (dit boek bevat daarom meer dan 60 infographics). Eerder publiceerden we 'Geld is een middel' (2013)."
Productinformatie
- ISBN
- 9789402217179 / 978-94-022-1717-9
- Verschijning
- 29-05-2015
- Taal
- Nederlands
- Uitvoering
- Paperback
- Pagina's
- 290
- Formaat
- A5
- Illustraties
- Ja
Inkijk

"Dus dan is het financiële argument doorslaggevend", verzuchtte één van de deelnemers aan de discussie en voegde er nog aan toe dat hij het daar niet mee eens was. De discussie speelde bij een gemeente en ging over twee alternatieven. Het ene alternatief zou waarschijnlijk veel geld opleveren, het andere zou niets opleveren, of zelfs tot extra uitgaven leiden. Maar, het tweede alternatief zou op het eerste gezicht wel beter bij de doelstellingen van de organisatie passen, maar ook daar was discussie over.
Los van deze context is het een interessante vraag, mag het financiële argument de doorslag geven? Mensen die vanuit kwaliteit redeneren vinden soms van niet. Het gaat om het realiseren van kwaliteit, het realiseren van onze doelen of zelfs idealen en dat mag best wat kosten. En daar ben ik het mee eens. Als je een onuitputtelijke hoeveelheid geld ter beschikking hebt, dan kan je je idealen verwezenlijken zonder dat het financiële argument van belang is. Zo kan een Russische oliemagnaat een voetbalteam kopen, vervolgens zijn huis laten verbouwen, zijn personeel een salaris uitbetalen en als hij daar zin in heeft een nieuw vliegtuig aanschaffen of naar de plastisch chirurg gaan.
Meestal zijn de middelen echter beperkt en moeten we keuzes maken. Dat is vervelend want liever smijten we het geld, net als de oliemagnaat, over de balk om al onze idealen te verwezenlijken. Als ik bijvoorbeeld wethouder zou zijn in een gemeente zou ik dat het liefste doen, onbeperkt geld uitgeven aan een mooiere, duurzamere gemeente. Maar wat te doen bij beperkte middelen?
Reviews (3)
Een aanrader voor iedereen die wat tegendenken in zijn (professionele) omgeving kan gebruiken. En wie kan dat niet? Tegendenken wordt stap voor stap ontrafeld. Een praktisch boek dat de lezer voorziet van een concreet toepasbaar instrumentarium.
Hier is de uitgebreide review te vinden: http://www.iepdoc.nl/blog/2015/08/28/column-guus-hustinx-de-kunst-van-het-tegendenken/