Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

ED 988 HWJ Het vliegtuig dat in de nacht verdween

Auteur

W J Kooijman

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,7 / 5 (3 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

25 juni 1943. Tweede Wereldoorlog. De lancaster bommenwerper ED 988 komt neer in de Westbeemster en ontwijkt daarbij ternauwernood de kerk. Hoe kwam dit toestel, op weg naar Duitsland, boven de Beemster terecht? Was het een noodlanding? Stortte het neer en ontplofte het? ED 988 HWJ - Het vliegtuig dat in de nacht verdween vertelt over de ongelooflijke gebeurtenissen van en in de ED 988. De lezer vliegt mee met deze bommenwerper en maakt deel uit van de crew. Een aangrijpend verhaal over de belevenissen van de zeer jeugdige bemanning. Ook over hoe ze aan hun einde zijn gekomen en wat hun uiteindelijke rustplaats werd. Nú, na 72 jaar eindelijk het hele verhaal!

Over de auteur

Wim J. Kooijman, geboren in Purmerend, doch opgegroeid in de Beemster. Mijn geboortejaar is 1948, vijf jaar na de vlucht van de ED 988. Toch weet ik er alles van. Ik heb het meegemaakt. Ik was erbij. Als piloot neem ik u mee op de ontroerende, spannende, maar ook soms trieste vluchten van de ED 988. Was het een droom? Nee, het is werkelijkheid!

Productinformatie

ISBN
9789402221091 / 978-94-022-2109-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
23-10-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
172
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Opeens ging het heel snel. Rakelings over landerijen en boerderijen. Opeens zag ik recht voor mij een kerktoren opduiken. Ik zag ook een paar huizen aan mijn rechterzijde. Met mijn laatste krachten stuurde ik naar links. Rakelings langs een kerk die spookachtig oranje verlicht werd door ons brandende toestel. We vlogen zo laag, dat als ik omhoog keek, ik de klok van de kerktoren kon zien. De tijd klopte niet met de tijd die de klok op het instrumentenpaneel aangaf. Wat ruw raakten we de grond.
Ik zie mijn leven aan mij voorbijgaan. Beelden uit mijn jeugd. Ik groei op. Mijn vader en mijn moeder als pasfotootjes op een rijtje. Ik zit op school. Vriendjes, vriendinnetjes. Wat ik goed heb gedaan in mijn leven, maar ook wat ik anders had moeten doen.
Het toestel stuiterde een keer over het veld en ik klapte naar voren in mijn veiligheidsriem.
Opeens verscheen er een gezicht voor mij bij het dashboard. Ogen keken mij aan. Ik had geen perfecte noodlanding gemaakt. Maar de ogen.... de ogen. Keken ze verwijtend of was het medelijden wat ik las? Toen opeens was het stil. Angstig stil. Ik kon niet meer uit mijn stoel komen en ook achter mij was het stil. Terwijl ik wist dat we met meerdere mensen aan boord waren. De man naast mij, half onder het dashboard, lag nu ook stil. Alles was stil. Het was alsof er een dikke deken over het toestel werd getrokken. Het werd donker en het werd warm. Opeens werd er hard op de romp van het vliegtuig geslagen. De klank van metaal op metaal. Waar hoorde ik dit eerder? Harde slagen die door het hele toestel galmden.
"Are there foaks in?"

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Poppy-flower op 17-06-2016
Ik heb het boekje gelezen. Ademloos. Ongelofelijk. Meeslepend. Emotievol. Hoe is het mogelijk.

Op 4 mei 2016 zong de heer Kooijman het Amazing Grace in de kerk van de West Beemster en memoreerde de bemanning. Wederom; Ademloos. Ongelofelijk. Meeslepend. Emotievol.

In de hal van de kerk staat een bloem op een steen met aan een kaartje de namen van de bemanning. Een verwijzing naar de waarheid over deze bommenwerper.

door Henk van Driessen op 19-11-2015
Als beemsterling maakte ik kennis met dit boekje via de beemsterkrant. Ik was nieuwsgierig. Heb het boekje gelezen en het is zeer de moeite waard. Geweldig zoals de schrijver alles heeft weten uit te zoeken, maar moeilijk te begrijpen dat dromen hem de weg hebben gewezen.
Het is onvoorstelbaar maar voor mij staat het als een paal boven water. Dit kan niet anders als de echte waarheid zijn over dit verdwenen vliegtuig.
Bij deze bedank ik de schrijver voor zijn doorzettingsvermogen.
door M op 19-11-2015
Ik heb het boekje gelezen. Geen spijt van mijn aankoop.
Het lijkt allemaal een telepathisch gebeuren, maar het is boeiend genoeg om in één adem uit te lezen.