Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Geen Veilige Haven
SS Odysseus tijdens de geallieerde invasie in de Middellandse Zee, 1942-1944

Auteur

Auteur: George Glenton <br> Vertalers: Johan van der Wal en Annie Douma

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

George Glenton schetst een beeld van de inzet van de geallieerde koopvaardijvloten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het algemeen, en van de geallieerde invasie van het Middelllandse Zeegebied (Operation Torch) in het bijzonder. Glenton voer in de oorlog op het Nederlandse vrachtschip ‘Odysseus’, dat tijdens Operation Torch vliegtuigbenzine en ammunitie naar de fronten in het Middellandse Zeegebied bracht. Daarbij werd het schip voortdurend aangevallen door vijandelijke onderzeeboten en vliegtuigen. Tevens doet hij verslag van het Duitse bombardement op de Italiaanse havenstad Bari op 2 december 1943. Het boek geeft een mooi beeld van de vriendschappen die onder zulke omstandigheden ontstaan.

Over de auteur

"Annie Douma (1945-2013) werkte aanvankelijk in de gezondheidszorg, maar studeerde later Nederlands. Zij was jarenlang werkzaam in het onderwijs. Annie heeft verschillende vertalingen op haar naam staan. In 2010 begon Annie met de vertaling van ‘No Safe Haven’ van George Glenton. Aan de redactie kwam ze echter niet meer toe, omdat ze op 1 januari 2013 volkomen onverwacht overleed.

Johan van der Wal (1946) studeerde eveneens Nederlands, maar koos voor een journalistieke loopbaan. Hij was onder meer correspondent van Weekblad Schuttevaer en werkte mee aan enkele regionale dag- en weekbladen. Als zoon van een zeeman raakte hij onder de indruk van diens belevenissen. Dat resulteerde in een aantal boeken over dit onderwerp. Ook schreef hij enkele jeugdromans. Na het overlijden van zijn vrouw redigeerde hij het door haar vertaalde boek van George Glenton."

Productinformatie

ISBN
9789402225594 / 978-94-022-2559-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-04-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
240
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Alle oren luisterden ingespannen, om het geluid van de naderende vijand op te vangen. Ik hoorde het metaalachtige geluid van kanonnen, die werden gecontroleerd en geladen. Maar er klonk ook een onverklaarbaar bonzen aan stuurboordskant van de stuurhut, gevolgd door een harde vloek. Het bleek dat de sergeant van de Royal Navy een hoefijzer had, dat hij als een soort trofee van de wal had meegenomen. Dat bracht immers geluk. Toen hij het in de duisternis op wilde hangen, sloeg hij op zijn duim. Wat voor een geluk ons dat allemaal ook mocht brengen, hij was hiermee ons eerste oorlogsslachtoffer. Zuigend aan zijn duim nam hij deel aan de verdediging, toen het geluid van de vliegtuigen snel naderbij kwam.

Een harde stem door de microfoon van het controlecentrum op de kade meldde de naderingscoördinaten van de vijand. Die veranderden onophoudelijk, omdat het aanzienlijke aantal vliegtuigen steeds van richting veranderde. Hoewel het nog donker was, kropen er al lichtstralen uit de oostelijke horizon. Die verlichtten ons zware rookscherm, hetgeen een mooie aanblik moet hebben geboden. Wij hoorden de vliegtuigen overkomen, en probeerden koortsachtig te schatten hoeveel aanvallen we zouden kunnen verwachten.

Totdat de staart van de formatie zich boven ons bevond, was er nog geen kanon afgeschoten. De vliegtuigen waren waarschijnlijk buiten ons bereik.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek