Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Dagboek van welke vrouw?
Diagnose borstkanker

Auteur

Nynke Jonker Vries

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Nynke is eenentwintig jaar. Ze houdt van haar werk, heeft al jaren een leuke vriend, een kat en een lieve familie. 1 september 2014 krijgt Nynke de diagnose borstkanker. Hierdoor verandert haar leven en die van haar omgeving honderdtachtig graden. Dagboek van welke vrouw? beschrijft haar emoties, gebeurtenissen, veranderingen en ziekenhuisbezoeken. Zo moet Nynke beslissen wat ze met haar zieke en gezonde borst gaat doen. Ze ondergaat behandelingen en moet medicatie gaan gebruiken. Nynke heeft hier soms veel moeite mee, en soms probeert ze er het beste van te maken. Ze besluit een borstreconstructie te ondergaan. Dit verloopt anders dan verwacht.

Over de auteur

Nynke Jonker Vries is drieëntwintig jaar oud. In 2014 en 2015 was ze ernstig ziek. Schrijven is een hobby van haar. Toen ze ziek was, was een wens van haar erover te schrijven. Er gebeurde echter teveel. Een jaar na de diagnose is ze begonnen met schrijven. Het schrijven was bedoeld voor haarzelf. Later kwam toch de wens het te delen. Dit vooral voor jonge mensen die te maken hebben gehad met (borst)kanker.

Productinformatie

ISBN
9789402229936 / 978-94-022-2993-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-10-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
226
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Met moeite probeer ik met de zuster te praten. ‘Kunt u de gordijnen om het bed misschien dichtdoen?’ Ze kijkt mij verbaasd aan, maar doet het wel. Ik wil gewoon alleen zijn, niet aldoor die oudere vrouwen om me heen. Ze zijn ongetwijfeld heel aardig, maar ze praten over dingen die me op het moment niets kunnen boeien. ‘Ik snap het niet.’ ‘Wat snap je niet?’ ‘Dat ik zo’n pijn heb. Ze hebben toch al het weefsel weggehaald? En zenuwen? Waarom heb ik pijn als er niets meer zit?’ De zuster rolt mijn broekspijp omlaag. Ik krijg een flashback naar een maand geleden. Toen ik de broekspijp van een cliënt omhoog en omlaag deed. Toen ik zijn steunkousen uittrok. Toen ik een patiënt hielp. Nu lig ik hier zelf. ‘Ze hebben de tissue-expanders geplaatst achter je borstspieren. Dat geeft die pijn.’ ‘Maar dat zijn toch een soort van zakjes? Dat moet toch geen pijn doen?’ De zuster pakt een stoel en komt naast het bed zitten. ‘Ze hebben de expanders aan beide kanten gevuld met honderd cc. Dat geeft die pijn. En dat geeft die druk.’ Eindelijk begrijp ik het. Dat ze de expanders al iets zouden vullen was mij niet verteld. Maar ik begrijp nu ook waarom ik niet volledig plat ben, maar super kleine bultjes heb. Ze doen me denken aan muggenbulten. Geen gezicht. De zuster aait over mijn haren. ‘Heftig allemaal hé, wat er nu gebeurt?’ Ik ben moe en kan alleen maar knikken. Praten lukt niet. ‘Misschien heb je wel gedacht: Waarom ik?' Ik schud mijn hoofd. ‘Misschien heb je wel gedacht waarom ik niet?’ Ik knik. ‘Een op de zeven vrouwen, hè?’ Fluister ik naar de zuster. Ze knikt. ‘Een op de zeven.’

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Sofie op 24-11-2016
Een prachtig, open en eerlijk boek over een jonge vrouw met borstkanker. Zeker een aanrader!
door Fenna Smid op 29-10-2016
Indrukwekkend en emotioneel boek. Openhartig geschreven. Erg heftig wat Nynke in 2 jaar tijd heeft meegemaakt.
Wij wensen Nynke en Jeroen een fijne gezonde toekomst!
door Carola op 23-10-2016
Indrukwekkend en openhartig boek! Ik kreeg zelf de diagnose borstkanker in 2009 en heb ook alle behandelingen ondergaan. Ik herken ontzettend veel in het verhaal al was ik wel ouder. Een gezonde en gelukkige toekomst gewenst!