Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Torens van Mechelen
Meer dan de Sint-Romboutstoren

Auteur

Emile Van der Taelen

Uitvoering
Hardcover
Prijs
29 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Vijf tot tien werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Dit boek is in de eerste plaats een fotoalbum, aangevuld met geschiedkundige en architecturale wetenswaardigheden over de getoonde torens. Het toont en beschrijft de diversiteit en de inventiviteit die architecten aan de dag legden om torens te ontwerpen en te bouwen. Mechelen heeft, als aartsbisschoppelijke hoofdstad van het land en als één van de vijf grote kunststeden van Vlaanderen, heel wat gotische en barokke kerken met hoge torens. Niet alle torens in dit boek hebben een historische achtergrond. Vandaag de dag worden nog steeds torens gebouwd, al zijn die van een heel andere aard. Ook deze worden vermeld.

Over de auteur

Emile Van der Taelen, een amateurfotograaf, werd geboren in Mechelen op 23 september 1944. Samen met vier vrienden deed hij regelmatig mee aan een quiz. Dit kwam zijn algemene kennis ten goede. Emile ging zich ook toeleggen op het organiseren van wandelzoektochten door het centrum van de stad. Hierdoor leerde hij zijn stad nog beter kennen. Dit fotoalbum straalt liefde uit voor zijn mooie, historische en culturele stad.

Productinformatie

ISBN
9789402230710 / 978-94-022-3071-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
18-11-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Hardcover
Pagina's
132
Formaat
A4
Illustraties
Ja

Inkijk

De bouw van de Sint-Rombouts kerk ving aan op het einde van de 13de eeuw. Wanneer in 1342 de grote stadsbrand bijna de gehele stad in de as legde, werd ook de kerk zwaar beschadigd. Zo begon een periode van de nodige heropbouw waarna rond 1400 de kerk verder werd afgewerkt. Bij het begin van de 16de eeuw, werd de kerk vergroot door het bijbouwen van de noordelijke zijkapellen. Nog voor de kerk volledig voltooid was, werd in 1449 aangevangen met de bouw van de fundamenten voor de toren. Alhoewel niet helemaal zeker wordt toch aangenomen dat Jan Keldermans de architect is van dit bouwkundige 8ste wereldwonder. Zonder de turbulente gebeurtenissen tijdens de 16de eeuw, de "Beeldenstorm", "Spaanse Furie" en "Engelse Furie" zou de toren, eens volledig afgewerkt, met 167 meter het hoogste kerkgebouw van de wereld geweest zijn. Helaas werden de werken in 1520 definitief stopgezet op een hoogte van "350 Mechelse voeten" of 97,30 meter. De stenen die klaar lagen werden gestolen door de Staatsen om er de vesting Willemstad (Noord-Brabant) mee te bouwen. Een zware brand in 1972 vernielde het dak boven het koor en het "Schellekenstorentje" volledig. Dit torentje is eigenlijk een dakruiter op de kruising van het schip en de zijbeuken. De naam komt van het schelleken of kleine luidklok, die klept voor de dagelijkse diensten van het kapittel.
Om de top te bereiken zijn 513 treden nodig. Recent kwam daar nog een verdieping bij de zogeheten "Skywalk". Dit plateau laat de bezoeker toe over de transen te kijken naar het geweldige panorama dat reikt van de Onze-Lieve-Vrouwtoren van Antwerpen tot aan het atomium in Brussel. Op zijn weg naar boven treft de bezoeker een kraankamer met tredmolen, een smidse, een uurwerkkamer en één historische en één hedendaagse beiaard aan. De oudste klok "Jhesus" dateert van 1480.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Mechelen Ondergronds Kelders en andere krochten

Emile Van der Taelen

Het verborgen Mechelen komt in dit boek aan de oppervlakte aan de hand van foto’s van historische kelders en andere ondergrondse ruimten waar onze stad zo rijk aan is. Mechelen heeft, als middeleeuwse stad, tientallen gebouwen die ontstonden vanaf de 14de eeuw. De eeuw waarin de eerste stenen gebouwen verschenen. Eerder werden de huizen voornamelijk in hout opgetrokken. Het bouwen met stenen, voornamelijk baksteen, zandsteen en arduin, vergde omwille van het gewicht sterke funderingen. Te samen ontstonden ook de kelders waarvan er op heden nog heel wat bestaan. De kelders in dit boek bevinden zich allen “intra muros”, binnen de stadmuren van weleer. Naast historische kelders schenkt het boek aandacht aan andere ondergrondse ruimten zoals tunnels. Tunnels die binnen enkele jaren voorgoed zullen verdwijnen en daarom in dit boek als herinnering vermeld worden. Verder wordt aandacht gegeven aan de grootste bouwwerf die Mechelen ooit gekend heeft, de nieuwe spoor- en wegverbinding over 2,5 km, die voor een groot deel ondergronds loopt.
31,50
Voorkant cover

Mechelen in 't Groen Parken – Bossen – Natuurgebieden – Tuinen

Emile Van der Taelen

Mechelen is een stad in volle expansie, zowel naar het aantal bewoners als naar de uitbreiding van industrie en toerisme. Om ieder zijn rechtmatige plaats te kunnen geven moet doordacht gehandeld worden om te vermijden dat steen en beton de laatste open ruimten gaan innemen. Gelukkig voor de stad is zij omgeven door landelijke gebieden, en wordt ze doorsneden door meerdere waterlopen. In deze gebieden is de natuur nog volop aanwezig. In de binnenstad doet de overheid wat ze kan om de schaarse open ruimten te behouden en zelfs uit te breiden. Aan agentschappen als Natuur&Bos en Natuurpunt, wordt het beheer van de natuurgebieden overgedragen. Zij moeten deze gebieden beschermen en onderhouden. Dit gaat verder dan bomen en gras, dit gaat ook over zoogdieren, vogels, insecten, vissen en amfibieën. U leest en bekijkt het in dit boek dat niet minder dan 700 kleurfoto’s bevat.
31,50
Voorkant cover

Beertje Robby Hoe Robby een knuffel werd

Emile Van der Taelen

Het weesje Robby moet het warme hol verlaten. Op zichzelf aangewezen trekt Robby de wijde wereld in. Zijn grootste zorg is het vinden van voedsel en het ontwijken van vijanden. De ontmoeting met een elfje zal zijn bestaan drastisch ombuigen.
15,50
Voorkant cover

Rossekop Het leven van Jo De Wachter

Emile Van der Taelen

Het leven van Jo De Wachter bundelt de meest markante herinneringen uit zijn leven. Tijdens zijn jeugd en pubertijd. De volwassen man, als echtgenoot en vader. Zijn beroepsleven en zijn legerdienst. Zijn tegenvallende liefdes en seksualiteit. Hij vertelt over zijn verre reizen de wereld rond. Jo laat de lezer in zijn ziel kijken, hij maakt de lezer deelgenoot in zijn momenten van intens verdriet. Maar ook in zijn momenten waarin hij succesrijk was. Ondanks de tragedies die zijn deel waren, is zijn verhaal doorspekt met humor. Jo gaat geen taboe uit de weg, overspel, zelfmoord, euthanasie en seksueel misbruik komen aan bod. De lezer zal ontdekken dat Jo zeer sociaal van inborst was.
20,50