Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Van Riet- naar Rijstvelden met Abel Tasman

Auteur

Theun Terpstra

Uitvoering
Paperback
Genre
Romans
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
24 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België)

Samenvatting

De jonge Tasman groeide op in het Groningse dorpje Lutjegast. Dit was een dorp waar de Spaanse overheersers de velden hadden doen verzilten. De schamele opbrengst van de boerderij deed de jongen hunkeren naar de onbekende horizon waarachter de zon in haar machtige gloed wegzonk.
De nevel kwam opzetten, de koude zeelucht trok over het Groningse land. Abel snoof deze lucht op; hij vulde zijn longen met het onbekende. De jongen hunkerde naar een ander leven, een leven van avontuur en macht.
De jongeman trok weg uit de beschermende sfeer van thuis; de potkachel en de psalmen die ze zongen ter ere van de Allerhoogste. Hij, Abel Jansz. Tasman liet dit achter zich en monsterde aan.

Over de auteur

Theun Terpstra is geboren in Burum Frl. en getogen in Grootegast. Het gebied bestaat uit veelal kleine boerderijtjes met een navenante hoeveelheid weilanden. Het is er heel bijzonder mooi wonen. De bevolking spreekt haar eigen Westerkwartiers; een mengeling van Fries, Duits, Drents en Nederlands. Het is een gemoedelijk taaltje. De auteur houdt zich bezig met gidsen in Havezate Mensinge te Roden, tekenen en met Gert Swart een wijntje drinken om dan verhalen en anekdotes te vertellen. Deze schrijft hij vervolgens op voor een goed vervolg van een eerder verschenen werk. Humor en stevig lachen, daar is hij voor in. Nou, dat is het zo’n beetje... Oh ja, Theun doet ook een beetje radiowerk op de zaterdagavond op "Radio Westerkwartier" 105.3 FM met om ca 19:15 uur: "Theun vertelt". Zijn boek bevat anekdotes en voorvallen, met een smeuïg sausje overgoten. Nou zo kan 'ie wel weer.

Productinformatie

ISBN
9789402230987 / 978-94-022-3098-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
23-12-2016
Taal
Nederlands

Genre
Romans

Uitvoering
Paperback
Pagina's
348
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Hij werd geboren in 1603 te Lutjegast, wat "kleine zandrug" betekent. Het dorp ligt op de grens van de provincie Groningen en Friesland. Hier praat men over eerabbels, gras, hooi en melk en religie speelt een belangrijke rol.


Abel was een boerenzoon die opgroeide in het kleine Groningse dorpje. Tasman werd door zijn eigen toedoen naar boven geschoven door zijn meerderen. Hij werd een zeer gewaardeerd zeeman, die de meest risicovolle vaarten aandurfde.


Hierdoor groeide zijn aanzien bij de Heeren XVII in Amsterdam en later ook bij Van Diemen in Bataviastad. Het waren de beste zeelui ter wereld, mannen zoals: de Ruyter, Piet Heijn, Witte de With, Evertsens, de Vries en Tasman. Dit waren mannen die zich losgeworsteld hebben uit de sfeer van dronkaards en cafévechters. Hun opdrachtgevers waren trots op deze mannen van de zee. Daarom werden ze in rang omhoog geschoven tijdens hun dienstjaren. Oké, het had eigenlijk te maken met wat de heren "binnenbrachten" en het risico wat de mannen namen, want er waren vaarten bij die niemand aandurfde. Je moest van goeden huize zijn als je het wou maken bij de "Vereenigde Oost-Indische Compagnie", kortweg; V.O.C.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Johan Kampen op 10-01-2017
Dit boek leest makkelijk weg. Het is op een vlotte manier geschreven. Het boek staat bol van wetenswaardigheden over de streek waar Abel Tasman vandaan kwam. En Abel Tasman zelf komt ook ruim aan bod. En veel hoofdstukjes met regionale geschiedenis. Leerzaam dus.
door Antonie op 26-01-2017
Historisch en informatief