Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

OPGESCHOTEN JONGENS
Oldenzaal in de zestiger jaren

Auteur

Wiro Bossewinkel

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Opgeschoten Jongens is een bundel met korte verhalen waarin de schrijver teruggaat naar de plek waar hij is opgegroeid, Oldenzaal in de jaren zestig. Hij beschrijft het leven van alledag door de ogen van een adolescent die zijn weg in het leven nog moet vinden. Het boek is een nostalgische reis naar het verleden. Zonder gêne beschrijft hij hoe het er destijds thuis en in de buurt aan toeging: de armoede, een vader die dronk, zijn ontluikende homoseksualiteit en de roerige jaren zestig. Kortom, een boeiend document over een tijd waarin de toekomst nog maakbaar leek.

Over de auteur

Wiro Bossewinkel (1951) studeerde andragologie en was werkzaam als organisatieadviseur. Hij is geboren en getogen in Oldenzaal en schrijft over zijn herinneringen aan die tijd. In 2015 verscheen Brummels Plukken, zijn eerste bundel met korte verhalen. Het was niet zijn ambitie om op latere leeftijd nog een nieuwe loopbaan te starten. De verhalen stapelden zich echter op en ook een tweede boek kon niet uitblijven.

Productinformatie

ISBN
9789402232523 / 978-94-022-3252-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
30-12-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
234
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Terug in Oldenzaal brak er bij Stien een luizenplaag uit. Bertus was de eerste die zich met deze klacht meldde en ik zie het hem nog met afschuw op zijn gezicht vertellen. De een na de ander meldde zich en in de keuken bij het aanrecht was het een komen en gaan van jongens met hetzelfde probleem. Als je lang haar hebt is het effectief bestrijden van hoofdluis een heel gedoe. Het beste is om je haar dan heel kort te knippen maar dat was natuurlijk geen optie. Eerst moest het haar met een bepaalde lotion gewassen worden en daarna zat je een paar uur met een handdoek om het hoofd op de bank te wachten tot het gif zijn werk had gedaan. In het begin jeukte dat heel erg, die luizen vochten voor hun leven en zochten een uitweg. Daarna moest de stofkam erdoor waarbij de neten en de dode luizen keurig op de kam achterbleven, dat is geen smakelijk gezicht kan u verzekeren. Dat kammen diende je de dagen erna veelvuldig te herhalen, luizen zijn hardnekkig en weigeren om zomaar het loodje te leggen.
Het gesprek ging al gauw over waar die plaag in godsnaam vandaan kwam en meerdere personen werden daarbij als verdacht beschouwd. Ik had zelf ook jeuk maar dacht dat dit door de roos kwam. Niet dus, ik zat er helemaal onder. Ik heb het natuurlijk voor me gehouden, wie schiet er iets mee op als ik het vertel, maar die beestjes had ik natuurlijk hoogstpersoonlijk meegebracht uit Arnhem. Ik was de haard van alle ellende. Het heeft een paar weken geduurd voordat iedereen er voorgoed vanaf was. Die beestjes gaan overal op zitten en voor je het weet heb je ze opnieuw. Bertus was de eerste die zich meldde en hij was ook de eerste die ze voor de tweede keer kreeg.

Thuis vertelden we hierover natuurlijk niks, mijn vader was er toch al heilig van overtuigd dat al dat langharig, werkschuw tuig ook het nodige ongedierte met zich meedroeg. Dat gelijk gunden we hem natuurlijk voor geen meter.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Herman Nijhuis op 16-01-2017
Prima boek, brengt je a.h.w. "letterlijk terug in de tijd". Levering snel en helemaal oké
door Gerard Jansen op 12-01-2017
Geweldig boek van goede kwaliteit, snelle en correcte bezorging