Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Open ogen
Hooggevoelige kinderen en pubers in de huidige maatschappij

Auteur

Bianca van der Reijden

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (6 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Er zijn veel hooggevoelige kinderen met diagnoses als ADHD en autisme. Dit boek geeft heldere, nuttige en praktische informatie over de verschillende vormen die hoogsensitiviteit en spiritualiteit in de wereld kunnen hebben. Het boek gaat over jongeren, maar is ook goed toegankelijk als voorbeeld voor ouders en verzorgenden. Er wordt op zowel fictieve als realistische wijze veel uitleg gegeven, ook door middel van voorbeelden. De verschillende verhalen zijn makkelijk als aparte hoofdstukken te lezen, die op een leuke en verrassende manier worden weergegeven. Het boek is bedoeld als hulpboek, maar is ook fijn om te lezen voor een breed publiek.

Over de auteur

Bianca van der Reijden (1970) woont samen in Capelle aan den IJssel. Zij is zelf HSP’er. Omdat zij hier op jonge leeftijd niet mee bekend was, is ze tegen veel dingen aangelopen. Met haar scholing en ervaring wil ze nu de mensen, vooral de jeugd, proberen te helpen. Daarnaast vindt zij het belangrijk hooggevoeligheid beter onder de aandacht te brengen in onze maatschappij. In het schrijven kan zij haar gevoel en ervaringen kwijt.

Productinformatie

ISBN
9789402233292 / 978-94-022-3329-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
10-02-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
148
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Iemand met autisme heeft moeite met communiceren. Ze weten hun gevoelens niet goed weer te geven in woorden en begrijpen vaak niet wat de ander wil of bedoelt met zijn of haar woorden. Het is soms net of ze een andere taal spreken en jou andersom helemaal niet lijken te horen en te begrijpen. Het is helemaal lastig om figuurlijke/denkbeeldige uitspraken te begrijpen, ze nemen de gesproken woorden namelijk letterlijk op. De meeste kinderen hebben van hun ouders weleens de opmerking gehoord: "Als je zo doorgaat, plak ik je achter het behang."
Normaal weet je dat dit natuurlijk niet echt kan, voor zover er al behang op de muren zit, en dat je ouders hiermee bedoelen dat ze je door je vervelende gedrag liever even niet zouden willen horen en zien. Omdat iemand met autisme bij zo’n opmerking denkt dat ouders dit echt willen doen, dus letterlijk neemt wat er gezegd wordt, vraagt zo iemand zich in zo’n geval af: waarom en hoe willen ze mij achter dat dunne laagje papier plakken?
Ook de opmerking ‘oude koeien uit de sloot halen’ wordt regelmatig in onze communicatie gebruikt en als je erover nadenkt wat men letterlijk zegt, slaat het natuurlijk nergens op. Vergelijk het autistisch zijn hierin maar met een buitenlander die de Nederlandse taal probeert te leren. Het is sowieso een moeilijke taal om te leren, maar zeker met dit soort opmerkingen. Deze mensen zullen dit even goed niet begrijpen. Zij begrijpen het beter als je dan zegt: "Haal niet elke keer oude, vervelende dingen erbij, maar laten we het houden bij het onderwerp waar we het nu over hebben." Door de moeilijke communicatie hebben mensen met autisme moeite met contact maken en onderhouden, maar dat betekent niet dat zij gevoelloos zijn, in tegendeel.

Reviews (6)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Marly Melaard op 01-09-2022
Mooi en duidelijk geschreven boek, hierdoor makkelijk leesbaar en ook nog in begrijpelijke taal. Dit onderwerp is vandaag de dag zeer actueel en daarom heel belangrijk voor het kind en de ouders. Zo ontstaat er meer begrip voor de Hooggevoelige binnen de huidige maatschappij. Een mooie aanvulling voor mijn werk als therapeut.
door J.Bakker op 22-02-2018
Voor veel hooggevoelige mensen een herkenbaar naslagwerk. Het ene verhaal wat begrijpelijker en herkenbaarder dan het andere. Het bijschrift van de auteur verduidelijkt en geeft extra inzicht.
door Jan van der Reijden op 24-05-2017
Zeker als je als ouder of grootouder te maken hebt met een hooggevoelig kind is dit boek een absolute aanrader. Zeer herkenbaar en leerzaam geschreven. Boeit van begin tot eind. Klasse!
door Herman Snoek op 20-03-2017
Een bijzonder en leerzaam boek dat makkelijk weg leest. Ook een goed boek voor ouders van een hoog gevoelig kind.
Geschreven door ineke van eck op 20-03-2017
Mooi goed leesbaar boek voor kinderen en volwasssenen die tegen al deze problemen aanlopen in deze huidige maatschappij
door Elly Born op 09-03-2017
Mooi leukemia Boeken en compliment voor de schrijfster Bianca Van der Reyden