Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Weetjes van een Amsterdamse brugwachter

Auteur

Johan Wervers

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Hoe komt de Kostverlorenvaart aan zijn naam? Wat is bijltjesdag? Kun je waterpeilen met een steen? Waar komen die raddraaiers toch vandaan? In twintig korte verhalen geeft een Amsterdamse brugwachter op gepassioneerde en humoristische wijze antwoord op deze vragen. Dat alles is aangevuld met verhalen, roddels en uitleg over diverse karakteristieke plekken in Amsterdam. Een leuk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van ons mooie MOKUM.

Over de auteur

Johan Wervers is al jaren brugwachter. Vanuit zijn brugpost aan de Amstel werd hij door de Dienst Binnenwater-beheer gevraagd wat te schrijven over Amsterdam. Het één leidde al snel tot het ander en voor Johan het wist, schreef hij met veel plezier voor iedere uitgave een stukje. Weetjes van een Amsterdamse brugwachter is een bundeling van de kennis die Johan als brugwachter heeft opgedaan.

Productinformatie

ISBN
9789402235401 / 978-94-022-3540-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-05-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
86
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

De Kortjewantsbrug was vroeger een houten ophaalbrug (zoals de Magere brug) met in het midden een "oorgat". Dit is een kleine klep tussen de twee "vallen" (wegdekgedeeltes). Dit had als voordeel dat niet bij elk schip de brug gedraaid moest worden, daar dat veel tijd en moeite kostte. Het ging als volgt: de klep van het oorgat werd opengezet waardoor het schip er met zijn mast precies doorheen paste. Maar een mast wordt in evenwicht gehouden door staaldraden (verstaging). In de scheepvaart heet dit het "staande want". Deze moesten langs de mast gebracht worden omdat het schip anders achter de brug bleef haken (het korten van het want). Dus riep de brugwachter vroeger als er een schip aankwam: "Kort je want schipper!" En zo is deze brug aan haar naam gekomen.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Thijs op 06-09-2022
Heerlijk boekje met leuke interessante stukjes Amsterdamse geschiedenis, vertelt met n vleugje onvervalste Mokumse humor, leuk om te hebben, leuk om te schenken.
door Coby Hoogeboom op 17-11-2021
Ontzettend leuk en informatief boekje. Er staan allerlei leuke weetjes in over plekjes in Amsterdam. Fijn om bij de hand te hebben, af en toe in te kijken en te lezen. Geïllustreerd met prachtige fotoos.
Ik hou het in gedachte voor verjaardagen, Kerst maar ook voor iemand die in het ziekenhuis ligt bv.
Aanrader dus!
door Adrie op 01-02-2020
Een goed boek met leuk plaatjes. Makkelijk leesbaar en interessante weetjes.