Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Griekse en Romeinse mythen
Deel I

Auteur

Frans Kapteijns

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Griekse en Romeinse Mythen - Deel 1 gaat in op de godenwereld van eeuwen geleden. De Grieken en Romeinen wilden alles weten over de wonderen van de natuur. Ze konden echter de feitenkennis niet aan de Heilige Schrift ontlenen. De veranderingen in de natuur spraken hen zodanig aan, dat er wel een hoger wezen moest zijn dat dit allemaal geschapen had. Deze gedachte deed andere gedachten ontstaan, veronderstellingen werden zekerheden en al heel snel ontstonden er mythen, die van generatie op generatie werden overgeleverd en werden doorverteld. Mythen vervingen de ratio, want van wetenschappelijke verklaringen van natuurverschijnselen was geen sprake. Dat zou nog eeuwen duren...

Over de auteur

Toen Frans Kapteijns op jonge leeftijd startte op gymnasium ‘Beekvliet’ in zijn geboorteplaats St. Michielsgestel, zat hij bij Grieks altijd te wachten op het eindsignaal van de les. Hij vond het een vreselijk vak. Na zijn pensionering als directeur van een basisschool leerde hij het HOVO kennen (Hoger Onderwijs Voor Ouderen), waar een cursus mythologie gegeven werd aan de universiteit Tilburg. Frans meldde zich als eerste aan. Ja, tijden veranderen! Het resultaat van zijn ‘studie’ heeft hij neergelegd in dit boek, dat volgend jaar een vervolg krijgt.

Productinformatie

ISBN
9789402235494 / 978-94-022-3549-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-04-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
100
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Er heerste nu vrede en veiligheid op de Olympus en iedereen wenste Kronus veel geluk met het resultaat van zijn actieprogramma’s.
Totdat op een mooie ochtend de mededeling kwam dat hij vader geworden was van een zoon. De herinnering aan de vloek van zijn vader stond hem plotseling scherp voor de geest.
Met grote spoed begaf Kronus zich naar zijn vrouw, nu al bevreesd de heerschappij te verliezen en om moeilijkheden te voorkomen, besloot hij nu al het kind te verslinden.
Zonder argwaan en met blijdschap hoort Rhea hem naar zijn zoon vragen.
Maar stel haar ontzetting voor, toen zij zag hoe haar echtgenoot het kind opslokte, verzwolg.
 
Na verloop van tijd werden meerdere kinderen geboren, ze ondergingen hetzelfde wrede lot en verdwenen door het wijde keelgat van de vraatzuchtige Kronus. Tevergeefs smeekte de moeder om het leven van één kind, maar toen zij merkte dat haar man daar geen oren naar had, bedacht zij een list. Zodra haar jongste zoon Zeus (Jupiter) geboren was, verstopte zij hem. Kronus die natuurlijk wist van de geboorte van zijn zoon, besloot ondanks vele smeekbeden van Rhea, hem op de ‘gewone’ manier uit de weg te ruimen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

CALEIDOSCOPISCH

Frans Kapteijns

In Caleidoscopisch worden in tientallen gedichten gewaarwordingen en belevenissen uit het leven van alledag beschreven in steeds wisselende beelden. Soms mysterieus, filosofisch of serieus, dan weer speels, duidelijk en scherp. Zowel uit het leven op Curaçao als uit dat in ons eigen Nederland. leven is een activiteit in de tegenwoordige tijd per definitie in de onvoltooid tegenwoordige tijd
18,50
Voorkant cover

49 + 1

Frans Kapteijns

49 + 1 biedt 49 gedichten + 1 sprookje. In de gedichten is er oog voor detail, aandacht voor de kleine omgeving direct om ons heen die bij nadere beschouwing vaak levensstijlbepalend is. ‘Kortstondig’, ‘streepjeskat’, ‘dag Snuf’ en ‘inwonend’ zijn een paar voorbeelden. ‘Europa’ en ‘hoogmoed’ hebben mythologie als basis, terwijl ‘dé, èr, ès’ en ‘illusie’ stemmen tot reflectie. Het sprookje (+ 1) heeft als titel 'Gouddruppeltje’, het bewustwordingsproces van een regendruppel. Ongetwijfeld zijn dichterlijke uitingen herkenbaar, maar hopelijk komt de diepere boodschap bovendrijven. Voor kinderen, opgroeiende jeugd en volwassenen.
17,50
Voorkant cover

ik dicht mijn omgeving

Frans Kapteijns

Naarmate je ouder wordt, vervagen woorden als mondialisering/globalisering en richt de aandacht zich meer op de eigen regio. Dan zijn de kleinkinderen de nieuwe sterren aan het firmament en worden alledaagse steentjes diamantjes. In 74 gedichten, één per levensjaar, passeren vele zaken de revue. Als lezer bepaal je zelf welk gedicht een extra accent krijgt. Deze bundel is een eerbetoon aan de omgeving van de auteur: gevoelens en gedachten rond echtgenote, (klein)kinderen, (huis)dieren, Curaçao (Kòrsou) en nog veel meer.
18,50
Voorkant cover

Koning Carlos en de aardmannetjes

Frans Kapteijns

Koning Carlos wil zijn kasteel roze laten schilderen. Dit is geen kleine klus. Naast dit grote karwei wordt hij ook nog eens verliefd op Adèle, besluit hij met haar te trouwen en gaat met haar op huwelijksreis. Van al deze gebeurtenissen krijgt de Koning een hoop energie. Als klap op de vuurpijl wordt het eerste kind van Carlos en Adèle op een bijzondere manier welkom geheten in deze wereld. Maar de aardmannetjes komen roet in het eten gooien en zorgen voor veel verdriet. Als dan ook nog eens de ouders van Koning Carlos een beroep doen op hem en de Koningin, lijkt het geluk niet langer aan hun zijde te staan. Of toch...?
17,50
Voorkant cover

Dushi Kòrsou. We houden van jou!

Frans Kapteijns

2 reviews
Dushi Kòrsou. We houden van jou! is een lofzang op Curaçao. Het landschap is mooi, de mensen hebben interesse voor elkaar, het is er altijd zomer. Redenen te over om van het (ei)land te houden. In 50 gedichten is geprobeerd de liefde in taal uit te drukken. Waarom 50? De schrijver is in november 2015 50 jaar geleden op Curaçao getrouwd.
17,50