Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Sabels, stokken en sansculotten
Een kroniek van het leven in Haastrecht in de jaren 1780 - 1813

Auteur

Bert Stolwijk

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In het Zuid-Hollandse stadje Haastrecht, een merendeels agrarische gemeenschap van zo’n duizend zielen, speelde zich in 1786 een klein drama af. Een storm in een glas water weliswaar, maar wel een die een aardig beeld schept van de verhoudingen binnen deze kleine leefgemeenschap in de patriottentijd. Ook de leefomstandigheden in de latere jaren, waarin de Franse invloed steeds groter werd, zijn door Bert Stolwijk onderzocht en beschreven. Hij besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan het dagelijks leven van de gewone man.  Dit boek geeft een goede indruk van de problemen die de bevolking overspoelden in de roerige periode 1780-1813.

Over de auteur

Bert Stolwijk verricht als amateur al tientallen jaren onderzoek op het gebied van de regionale geschiedenis. Eerder publiceerde hij boeken over de geschiedenis van het onderwijs in Woerden en Bodegraven. Tijdens het onderzoek dat vooraf ging aan het schrijven, zijn de - soms zeer kleurrijke - Haastrechtenaren, voor hem gaan ‘leven’. Hij hoopt dat de lezer evenveel plezier beleeft aan dit boek, als hij had bij het schrijven ervan.

Productinformatie

ISBN
9789402236217 / 978-94-022-3621-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-05-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
202
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Van Leeuwen ging ’s avonds, toen het met stokken gewapende Oranjekorps als gebruikelijk in alle rust door Haastrecht marcheerde, in de deuropening van de herberg staan. Van daar af, met zijn glas wijn in de hand en in zijn patriottenuniform, begon hij de prinsgezinden uit te jouwen en na te roepen. Daarbij dronk hij op de ondergang van dat “verdomde Oranje stokke genootschap”. Natuurlijk liet het Oranjekorps dat niet over zijn kant gaan. De mannen stapten de herberg binnen en bedreigden de patriotten. Die sloegen nu op de vlucht, “als veldhoene over de heide”, en verstopten zich in de kelder, op zolder en in kasten of ontvluchtten via de achterdeur van de herberg. Sommigen keerden hun tuniek binnenstebuiten om niet direct als patriot herkend te worden en lieten zich de IJssel overzetten. Anderen kwamen pas de volgende morgen, toen het gevaar geweken was, tevoorschijn en slopen stilletjes de stad uit. Ook Van Leeuwen ontkwam aan de stokken en vuisten, maar niet voordat zijn uniformjas was gescheurd. Volgens Veen kwam hij er later minder goed vanaf, toen hij in Gouda met de buurvrouw in bed werd betrapt en door de buurman met een droge stokvis ongenadig werd “afgebeukt”. Van deze Cornelis van Leeuwen zullen we overigens later meer horen: hij was officier in het Goudse vrijkorps en als zodanig later nauw betrokken bij de aanhouding van prinses Wilhelmina in 1787.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Je toelichting moet minimaal 15 woorden zijn.

door Hans Kattenwinkel op 16-09-2017
Geweldig genoten van dit boek. Dhr. Stolwijk schrijft heel onderhoudend. Uit alles blijkt dat hij getracht heeft het zo verantwoord mogelijk op te tekenen. Het geeft een prachtig beeld van het leven in die tijd en dan met name in Haastrecht. Als voorzitter van de historische vereniging aldaar prijs ik mij gelukkig met deze aanwinst voor de geschiedschrijving.
door Kees Vossestein op 14-06-2017
Mooi boek, rijk aan details. Geeft niet alleen een goed beeld van de Patriottentijd en zijn Franse vervolg in Haastrecht, maar ook van landelijke invloeden en van het openbare leven in de beschreven periode. Leuk om te zien hoe verschillend je eenzelfde gegeven, in een plaats van vergelijkbare grootte, kunt vormgeven en uitwerken. Anderzijds: veel is vergelijkbaar met mijn 'Verwisselde loterijbriefjes, Montfoort 1783-1803'. Complimenten!