Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een drieluik van farmaceutische zorg in Leuven door de eeuwen heen

Auteur

Guy Gilias

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wist je dat in Leuven al sinds het midden van de 17e eeuw apotheken bestonden in het hospitaal?

In dit uitgebreide historisch werk worden onder andere het ontstaan, ontwikkeling en variatie van hospitaalapotheken in Leuven besproken. De Pharmacie Centrale ontwikkelde zich als een essentiële instantie voor het verkrijgen van medicijnen bij Leuvenaren. Niet alleen wordt er aandacht besteed aan de welbekende aspecten van het apotheekbedrijf, maar ook aan de minder bekende zoals de Zusters Augustinessen en de Zusters van Liefde en de professionalisering van het apothekersvak in het ziekenhuis.

Een boeiend en meeslepende vertelling van de Farmaceutische zorg binnen de Leuvense geschiedenis.

Over de auteur

Guy Gilias (1944) toonde reeds tijdens zijn apothekersstudies veel belangstelling voor de geschiedenis van zijn beroep. Tien jaar lang was hij voorzitter van de Kring voor de Geschiedenis van de Pharmacie in de Benelux. Ook is hij benoemd tot lid van de Académie Internationale de l’Histoire de la Pharmacie en werd hij laureaat van de Prijs Frans Daels (afdeling Farmacie), uitgereikt door de Koninklijke Academie voor de Geneeskunde van België. Hij gaf vele lezingen over farmaceutisch historische onderwerpen, publiceerde artikels in gespecialiseerde tijdschriften en schreef verschillende boeken over de geschiedenis van de farmacie.

Deze studie over een specifieke Leuvense toestand is het gevolg van zijn bijzondere interesse voor de farmaciegeschiedenis in het Leuvense.

Productinformatie

ISBN
9789402238174 / 978-94-022-3817-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
15-09-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
172
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Op initiatief van rector Monseigneur Ladeuze (rector 1909-1940) werden door de universiteit gespecialiseerde klinieken gebouwd, aanleunend op dezelfde site van het Sint-Pietersgasthuis: de Sint-Raphaëlziekenhuizen. De bouw van deze kliniek werd mede gefinancierd door de medewerkers van de overleden Leuvense filantroop Eduard Remy. Het werd een academisch ziekenhuis op een campus langs de Kapucijnenvoer. Op de eerste vrijdag van de maand oktober 1928 namen de Zusters van Liefde, uitgenodigd door monseigneur Ladeuze, in alle stilte hun intrek in het gebouw aan de Kapucijnenvoer te Leuven. De kleine groep logeerde in het voorste gedeelte van het Kankerinstituut, op de tweede verdieping van een groot stenen gebouw. De officiële inhuldiging betekende de start van het zelfstandige Universitair Ziekenhuis van Leuven. Op 24 januari 1929 kwamen de eerste zieken toe, evenals arme mannen en vrouwen. Inmiddels bouwden de Zusters van Liefde van Gent (Les Soeurs de Charité) op eigen kosten ook een groot klooster en een school voor verpleegkunde (Sint-Elisabeth) aan de Kapucijnenvoer. De zusters werden te werk gesteld in het nieuwe universitaire Sint-Rafaëlziekenhuis.
 

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek