Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De gouden paardenpoot

Auteur

Fredrik Wentink

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen vanaf publicatie past door brievenbus
(Nederland en België)

Samenvatting

Twee veertienjarige jongens, Fen en Diederik, wonen in een nederzetting, het Moerasdorp. Het dorp is onderdeel van de germaanse stam de Brukteren, maar de Romeinen willen het toevoegen aan het grote Romeinse Rijk. In het jaar 9 wordt onder de alsmaar dwingerder leiding van de romeinse bevelhebber Varus de spanning tussen Germanen en Romeinen steeds grimmiger. Uiteindelijk mondt de oplopende onenigheid uit in de slag in het Teutoburgerwoud. De Germanen zouden veel baat hebben bij de Gouden Paardenpoot, die hun godheid Wodan soms op aarde werpt. Fen en Diederik krijgen een belangrijk aandeel in het voortbestaan van het Moerasdorp.

Over de auteur

Fredrik Wentink (Steenderen, 1948) is geboren en opgegroeid op het platteland, waar zijn ouders een boerenbedrijf bestierden en waar het toendertijd nog stil en donker kon zijn. Van jongs af aan voelde hij verbondenheid met de natuur; het fascineerde hem hoe in vroegere tijden – aan het begin van de jaartelling, ten tijde van de Germanen – de weersomstandigheden zo’n grote invloed konden hebben op het dagelijks leven. Rondom een historische gebeurtenis – de slag in het Teutoburgerwoud – heeft hij een verhaal gemodelleerd, waarin twee jongens een essentiële rol spelen.

Productinformatie

ISBN
9789402239423 / 978-94-022-3942-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-09-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
182
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het leek erop dat alle twaalf dagen van het feest in een plezierige stemming zouden verlopen, maar de laatste twee dagen werd het toch nog rumoerig. De één na laatste dag waren bij het invallen van de schemering weer heel wat mensen op het dorpsplein verzameld en zoals elke dag was ook de priesteres Reinhilde van de partij. Zij spreidde een wit linnen kleed op de grond uit en wierp daarop een handvol korte houten staafjes, waarop verschillende tekens waren aangebracht. Daarvan nam zij er drie willekeurig uit en keek welke tekens erop stonden. Daaruit kon zij aflezen of de goden hen gunstig gezind waren en of het komende jaar weer veel vruchten zou voortbrengen.
Maar zij werden opgeschrikt door de aanwezigheid van mensen buiten hun eigen dorp. En die opschudding zou nog niet zo groot geweest zijn als het bewoners van een naburige nederzetting waren geweest. Maar het waren soldaten uit een ver, zuidelijk gelegen rijk. Zij waren met zijn vieren. Zij droegen glanzende harnassen van ijzer met koperen versierselen, sandalen aan hun voeten, een lange mantel die bijna tot hun voeten reikte om hun schouders. Ook hadden zij wapens bij zich: een speer, een zwaard en een mes of een dolk. Hun hoofden waren bedekt met een helm, daarvan was bij één van hen een roodkleurige bos veren bevestigd.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Marga Engelberts op 11-10-2017
Het boek is een leerzame samenvatting van alle aspecten van de samenleving in de tijd van de oprukkende Romeinen. Heel geschikt voor het gebruik op scholen. Als jeugdboek had het wel wat uitgebreider kunnen gaan over de twee jongens. Maar spannend en mooi geschreven.