Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Grote mogendheden en hun neergang
Examenbundel Geschiedenis 2017-2018 Havo/Vwo.

Auteur

Feiko Postma

Uitvoering
Paperback
Prijs
20 ,40

Samenvatting

In deze bundel staan de verdiepingsonderwerpen De Nederlandse Republiek, Duitsland 1871-1945 en de Koude Oorlog centraal. De historische context krijgt ruime aandacht. Per paragraaf worden steeds de bijbehorende nummers van de kenmerkende aspecten genoemd.
De Reformatie en verzet tegen de centralisatiepolitiek leidden tot een succesvolle opstand in de Nederlanden tegen Filips II, die bovendien een meerfrontenoorlog voerde. Filips verloor en de Republiek overleefde.
Ook het keizerlijke Duitsland (1871-1918) en Hitlers totalitaire Nazirijk verloren een oorlog met veel vijanden.
In de Koude Oorlog leek de Sovjet-Unie soms oppermachtig, maar Moskou was economisch zwak, had amper bondgenoten en ging ook ten onder.

Over de auteur

Feiko H. Postma (Zierikzee 1955) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn promotie volgde in Leiden in 2003 bij Jan Bank op het thema De repatriëring van Sovjetonderdanen in Nederland 1944-1956. Mythe en waarheid. Hij publiceerde niet alleen opiniërende artikelen maar eveneens bijdragen over de minderhedenproblematiek in Roemenië tot 1991. In 2009 verscheen ook Als een druppel op een gloeiende plaat. De Saksen in Transsylvanië. Daarnaast schreef Postma enkele romans.
Sinds 1991 is hij als docent geschiedenis verbonden aan Instituut Blankestijn (Utrecht). Postma woont in Maarssen, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Productinformatie

ISBN
9789402239751 / 978-94-022-3975-1
Verschijning
01-10-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
90
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Hoezeer het optreden van de Inquisitie weerstand opwekte werd duidelijk uit de woorden van één van de beruchtste ketterjagers in de Nederlanden, Petrus Tittelmans (1501- 1572), die in 1564 schreef dat waar hij vroeger met twee knechten een ketter kon oppakken, er nu wel vijftien man voor nodig waren. Dit had ook te maken met een mentaliteitswijziging in de Nederlanden. Rond 1550 had de Amsterdamse schout, het hoofd van politie, Willem Bardes, over sommige Wederdopers geschreven dat het verdwaalde christenen waren. Zo gingen steeds meer inwoners uit de Nederlanden de ketters zien. De weerzin tegen de verbrandingen groeide.
 
Nu begon Hitler met de Gleichschaltung, de "gelijkschakeling" van de samenleving. Dit gebeurde onder andere door een nieuw massaproduct, de radio. De Duitsers konden goedkoop de Volksempfänger kopen. Hier was alleen maar door de regering goedgekeurde informatie te horen (KA 37 en 38). In snel tempo werden alle maatschappelijke instellingen onderworpen aan de nationaalsocialisten. Vakorganisaties en werkgevers moesten zich binnen de Deutsche Arbeitsfront schikken naar de wensen van de Nazi’s. Met de aanleg van de Autobahnen verkreeg Hitler aanzien. Moderne cruiseschepen, zoals de Wilhelm Gustloff, brachten Duitse arbeiders overal op de wereldzeeën, terwijl op het schiereiland Rügen, in Noord-Duitsland, een zeven kilometer lang en duizenden appartementen omvattend "vakantiepark" voor arbeiders moest verrijzen, Prora genaamd. Door de oorlog werd dit nooit afgebouwd. De werkloosheid daalde, onder andere door de invoering van de dienstplicht en de investeringen in het leger, maar toch bleven nog altijd ongeveer een miljoen Duitsers werkloos.
Tot de Gelijkschakeling behoorde ook het opbergen van politieke tegenstanders in concentratiekampen. Dachau was het eerste in 1933, gebouwd vlak bij München. Spoedig volgden kampen als Esterwegen, Sachsenhausen, Bergen-Belsen en Buchenwald. Duitsland was een totalitaire staat geworden (KA 38).

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek