Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De weg naar Parijs
Drie generaties, twee oorlogen, één geschiedenis

Auteur

Peter Frederiks

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,0 / 5 (4 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In De weg naar Parijs vertel ik het verhaal van mijn familie. In september 1914 trekken Duitse troepen België binnen, waardoor mijn oma van de ene op de andere dag een vluchteling wordt. Ze laat haar twee dochters achter. In Nederland belandt ze in het vluchtoord-Uden, waar ze mijn opa ontmoet. Er komt een zoon ter wereld die sympathieën ontwikkelt voor het nationaalsocialisme. Deze zoon komt door te trouwen met mijn moeder, op dat moment weduwe, als stiefvader in mijn leven.

Over de auteur

Na zijn pensionering als onderwijs-adviseur heeft Peter Frederiks de passie van het vertellen van verhalen ontdekt. Hij schreef in 2014 de door de uitgever bekroonde roman ‘Friedemann Bach, een geniale zoon’. Twee jaar later verscheen ‘Herinneringen van een Haagse jongen’, waarin hij in zijn geheugen zoekt naar gebeurtenissen en personen uit zijn verleden. Peter trekt regelmatig met het fototoestel erop uit om portretten en reportages te maken.

Productinformatie

ISBN
9789402241082 / 978-94-022-4108-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
24-11-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
168
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Na de val van veel steden en dorpen en de terugtocht van het Belgische leger naar Antwerpen beseften velen dat de inval zich niet tot de linkeroever van de Maas zou beperken. Uit de brandende steden kwamen duizenden mensen de wegen afgezakt. Dorp na dorp sloeg voor de naderende Duitse legers op de vlucht. Te voet, op melkwagens, op hondenkarren, met krijsende jonge kinderen en rammelend kookgerei boven op de samengebundelde matrassen, trokken de vluchtelingen langs de wegen, zonder goed te weten waarheen. Velen hadden geen geld, laat staan papieren of officiële documenten. Sommigen waren onderweg hun familie kwijtgeraakt. De terugtrekkende Belgische soldaten werden op veel plaatsen in het land aangeklampt met de vraag wat de burgers te doen stond. Thuisblijven of vluchten?
Hele dorpen hielden zich schuil in de bossen. Tienduizenden trokken naar de kust en doolden daar verloren op het strand rond. Eerst in Brussel en later in Gent kwamen stromen verwilderde mensen aan, die telkens weer verder vluchtten, opgejaagd door de vreselijke verhalen die aan de opmars van het Duitse leger voorafgingen.
 
Maria, mijn oma, heeft zich al snel de vraag gesteld of het niet verstandiger was om te vluchten. Maar waarom liet ze bij haar vlucht haar twee kinderen achter?
Honderdduizenden vluchtten in de maanden september en oktober de grenzen over en ik vermoed dat Maria in deze grote stroom is meegegaan. Velen trokken zolang het nog kon Frankrijk in, aldaar weer verder opgejaagd door het oprukken van het front. Wie het kon betalen, nam in Oostende de boot naar Engeland, tot ook die vluchtweg door de inname van de stad op 15 oktober werd afgesloten. Massaal was de vlucht naar Nederland: na de val van Luik staken enkele duizenden mensen, vooral vrouwen en kinderen, de grens met de Nederlandse provincie Limburg over, en in de daaropvolgende weken stroomden vluchtelingen naar Brabant en Zeeuws-Vlaanderen.

Reviews (4)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

☆ ☆ door Ank Loog op 16-01-2018
Dit boek van Peter Frederiks heeft mij meer inzicht gegeven in wat oorlog met mensen doet, ten goede en ten kwade. Het maakt ook duidelijk dat het niet zo gemakkelijk is om goed en kwaad heel helder en duidelijk van elkaar te scheiden. Is het toeval of het lot niet ook een belangrijke factor in de keuzes die grote invloed hebben op de levensloop van mensen?
Ik was verrast te ontdekken wat de arme Zuid-Nederlandse bevolking aan inspanningen heeft geleverd om de vele vluchtelingen uit België in de Eerste Wereldoorlog een veilige haven te bieden. Dat confronteerde mij met de keuzes die in Nederland op dit moment maakt in de opvang van oorlogsvluchtelingen.
Peter heeft met de "tussenbladen" een goede vorm gevonden om met historische documenten een scherper beeld neer te zetten dan hij met alleen de gegevens uit de familiegeschiedenis kon doen.

door Jan Gordts op 29-12-2017
'De weg naar Parijs' is een boek dat ik zowat in één ruk heb uitgelezen. Peter Frederiks is een begenadigd schrijver die niet alleen het speciale verhaal van zijn familie op een vlotte en intelligente manier brengt (speciaal inderdaad, met een oma die tijdens WO I vanuit België naar Nederland op de vlucht slaat met achterlating van haar kinderen, met een foute stiefvader tijdens WO II), hij zorgt ook voor de nodige achtergrondinformatie die hij handig verwerkt in aparte tussenbladen. Een vondst.
De vele vragen die de auteur zich stelt kregen, ondanks zijn diepgaande research, niet steeds een sluitend antwoord. Zoveel jaren na datum is het immers niet vanzelfsprekend om de ware toedracht en motieven te achterhalen. Toch lukte het hem om met veel geduld en inzicht de losse eindjes van het familieverhaal aan elkaar te knopen.
Aanbevolen lectuur!

door Lon Blom - de Femery op 27-12-2017
Het boek van Peter Frederiks: De Weg naar Parijs heb met veel belangstelling en herkenning gelezen. Het leest vlot en het is goed geschreven, kortom: een aanrader.
☆ ☆ door Loek Stoop op 19-12-2017
Peter Frederiks heeft van zijn persoonlijke zoektocht naar de geschiedenis van zijn familie een boeiend verhaal en degelijk document gemaakt . Ik ben niet alleen meer te weten gekomen over de eerste en tweede wereldoorlog, maar ook over Peter zelf en over zijn familie. Het feit dat ik Peter Frederiks persoonlijk ken maakt dat ik de belevenissen en gebeurtenissen die hij beschrijft wellicht anders lees dan de lezers die hem niet kennen. Zo had hij me wel eens kort iets verteld over zijn stiefvader Ben en diens NSB-verleden, maar met zijn - soms schokkende, soms ontroerende - beschrijving is hij veel dichterbij gekomen.
De "tussenbladen" ,met letterlijk overgenomen teksten uit documenten en krantenberichten, vind ik een een goede vondst . Zij verlevendigen zowel de persoonlijke ervaringen van Peter Frederiks als de geschiedenis van zijn familie. Zij plaatsen die ervaringen in een historisch kader en daardoor wordt het boek ook voor "buitenstaanders" interessant.